Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NEOPHODAN EFIKASAN I PROAKTIVAN PRISTUP NOVOIZABRANOG GLAVNOG SPECIJALNOG TUŽIOCA

Građanska alijansa pozdravlja izbor novog Glavnog specijalnog tužioca (GST) na jučerašnjoj sjednici Tužilačkog savjeta. Glavnog specijalnog tužioca očekuje ozbiljan i obiman posao, te je neophodno da se na adekvatan način uhvati u koštac sa svim izazovima koji ga očekuju i odlučno krene u efikasnu i djelotvornu borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina.

GST ima značajnu ulogu u ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24, te tražimo od njega da svojim profesionalnim radom pruži očekivani doprinos na evropskom putu Crne Gore. Ono što mi, kao i kompletna crnogorska javnost, očekujemo je da GST ostvari konkretne rezultate u rasvjetljavanju krivičnih dijela iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina. Mora se postupati na adekvatan način kako prema predmetima koji se već više godinama nalaze u fiokama tužilaca, tako i prema svim slučajevima koji su u toku. Na stolu GST-a mora biti rješavanje raznih afera koje su u prethodnom periodu opterećivale crnogorsku javnost i predstavljali breme za državu Crnu Goru. Ono što ne smije da postane praksa GST-a jeste da najveći procenat slučajeva rješava sporazumima o priznanju krivice. Evropska komisija je kroz izvještaje o napretku ukazivala na činjenicu da je korišćenje sporazuma o priznanju krivice rasprostranjeno u predmetima organizovanog kriminala. Takođe, težina krivičnih dijela je u nesrazmjeri sa visinom kazni, novčanih kazni i oduzimanjem imovine. Ovaj institut treba da se ograniči na izuzetne slučajeve, kako bi se na taj način uticalo na poboljšanje transparentnosti i kredibiliteta odgovora pravosuđa na organizovani kriminal kroz odvraćajuću i konzistentniju politiku kažnjavanja. Ne smjemo više dozvoliti da nam se dese slituacije kao u slučaju Marović i mnogim drugim situacijama gdje su se institucije ponašale pasivno.

Što prije treba utvrditi odgovornost svih aktera i procesuirati odgovorne osobe vezano za slučajeve i afere kao što su “Limenka”, “Snimak”, “Koverta”, “Pandora papiri” i mnogi drugi koji još uvijek nijesu razriješeni.

U predmetima ratnih zločina, iako registrujemo napredak, u posljednje vrijeme posebno kroz saradnju sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, adekvatnih i konkretnih rezultata u ovoj oblasti nije bilo. Čak i kada su neka lica procesuirana, bila je riječ o licima koja su na najnižim pozicijama u komandnom lancu. Podsjećamo i da je u prethodnom periodu sa relevantnih međunarodnih adresa ukazano na ovaj problem. Ova krivična djela se moraju rasvjetliti do kraja i odgovorni moraju biti procesuirani kako bi se na adekvatan način oslobodili hipoteka iz mračnog perioda naše istorije koje su nam nametnuli pojedinci.

Od nemjerljivog značaja će biti da se pred lice pravde dovedu svi oni za koje se utvrdi da su počinili krivična djela, bez obzira na njihovu političku ili bilo koju drugu pripadnost. Koliko je značajno rješavanje zaostalih i aktuelnih predmeta, toliko je važno i proaktivno djelovanje GST-a, a sve u cilju stvaranja ambijenta u kojem će svima biti jasno da ne postoji niko ko je iznad zakona.

Konačno, smatramo da nadležni što prije moraju da stvore uslove da Sudski savjet radi u punom kapacitetu kako bi se izbjegle poteškoće u radu ovog tijela, kao i njegova eventualna blokada, jer već sada funkcioniše na ivici kvoruma. Ovo posebno ističemo imajući u vidu da je gospodin Novović obavljao funkciju člana Sudskog savjeta koju će sada morati da napusti.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga