Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

U CRNOJ GORI NEMA EFIKASNE BORBE PROTIV POLICIJSKE TORTURE

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv policijske brutalnosti, Građanska alijansa upozorava da Crna Gora još uvijek nije izgradila efikasan sistem za borbu protiv policijske torture.

Policijska tortura i zlostavljanje u Crnoj Gori su već godinama veliki problem i pitanje na koje naše institucije još uvijek nijesu dale odgovor. U brojnim slučajevima istrage nijesu otkrile počinioce policijske torutre i nije došlo do procesuiranja odgovornih službenika koji su izvršili ili naredili torturu i zlostavljanje. Istrage sprovedene od strane nadležnog tužilaštva su nedjelotvorne.

Nažalost, takvo stanje je i danas, kada obilježavamo ovaj dan. Policija je po svom mandatu zadužena da štiti prava građana i da svojim vršenjem, kako je zakonom definisano „obezbjeđuje zaštitu bezbjednosti i imovine građana i ostvarivanje sloboda i prava građana“. Ipak, nerijetki su policijski službenici koji su krili i koji su spremni da to i dalje čine, informacije o kolegama koji su zlostavljali građane. Ovo je i glavno obrazloženje nadležnih zašto se slučajevi torture i zlostavljanja ne procesuiraju, pa ovi procesi često idu sporo i bez jasnog utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja. Podsjećamo i da je Ombudsman za slučaj od 28.07.2021. godine koji se desio na Cetinju konstatovao da je izostala pravovremena reakcija u vidu uobičajenog obavještavanja ODT Cetinje o predmetnom događaju, što je trebalo uraditi istoga dana kada je podnosilac pritužbe na Zapisnik iznio uvjerljive navode o zlostavljanju. U prilog tome govori i činjenica da su o predmetnom događaju potrebna obavještenja poslata Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije tek narednog dana, tek nakon što je javno objavljen video snimak o samom incidentu koji je uznemirio javnost.

Ustavni sud je 21.06.2017. po prvi put utvrdio kršenje ustavne zabrane torture zbog nedjelotvorno vođene istrage policijskog zlostavljanja u predmetu Baranin i Vukčević. Uprkos tome, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije izvršilo odluke Ustavnog suda i nije sprovelo istragu policijskog nasilja prema ovim licima na nivou minimalnog evropskog standarda. Glavni razlog zašto je istraga bila nedjelotvorna je upravo to što nije utvrđen identitet učinilaca torture zbog solidarnosti službenika. Podsjetićemo i da je istog dana kada su pretučeni Baranin i Vukčević, bilo više sličnih incidenata u kojima su građani pretrpjeli zlostavljanje i torturu, jer su policijski službenici razbijali proteste i da je u svim tim slučajevima izostala djelotvorna istraga.

Na ovu pojavu ukazao je i Evropski sud za ljudska prava koji je utvrdio da nadležni državni organi, prvenstveno tužilaštvo i policija, nijesu sproveli efikasnu i djelotvornu istragu kako bi otkrili počinioce zlostavljanja i adekvatno ih kaznili. U navedenom slučaju Baranina i Vukčevića utvrđeno je da istraga nije bila brza, temeljna i nezavisna, što je znatno umanjilo njenu sposobnost da identifikuje odgovorne osobe.

U slučajevima kada dođe do identifikacije službenika policije ili njihovog procesuiranja, sankcije su često blaže od zakonom propisanih, čime se često obesmišljava cijeli proces. Presedan je u sudskoj praksi da imamo i slučajeve da se potpisuje sporazum o priznanju krivice sa optuženim za više krivičnih djela torture, koji se i video materijalom potvrđuju, a kojim se predviđa samo uslovna osuda.

Pomenućemo i posljednje događaje na Cetinju od septembra 2021. godine i postupanje sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Predstavnici Građanske alijanse su ovim povodom bili na terenu kako bi izvršili kontrolu poštovanja ljudskih prava. Tom prilikom registrovali smo primjere prekomjerne upotrebe sile od strane pripadnika policije i prekomjerne upotrebe suzavca, što smo utvrdili u komunikaciji sa osobama koje su bile na razgovoru u prostorijama policije Cetinje, ali i tokom razgovora sa građanima na gradskom trgu. Do sada je izostala djelotvorna istraga i u ovim slučajevima.

Sve ovo ukazuje da se država ne bori efikasno sa policijskom torturom, zlostavljanjem i nezakonitom upotrebom sredstava prinude. Dosadašnja praksa je neprihvatljiva i ne vodi ka pervenciji policijskih službenika da čine ovakva i slična krivična dijela. Zato je neophodno sprovesti efikasne, djelotvorne i nezavisne istrage koje će rezultirati identifikacijom svih odgovornih lica i suočiti ih sa individualnom odgovornošću, kako bi se poslala poruka da se policijska tortura neće tolerisati i da niko nije iznad zakona.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga