Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NEOPHODNO ŠTO PRIJE DONIJETI ZAKON O JAVNOM OKUPLJANJU

Imajući u vidu da je donošenje novog Zakona u završnoj fazi, apelujemo na administraciju da ubrza proceduru i da nacrt bude već na prvoj narednoj sjednici Vlade.

Podsjećamo da smo Ustavnom sudu u aprilu 2009. godine podnijeli Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o javnim okupljanjima, jer je suprotno Ustavu i međunarodnim standardima dozvoljavao da mirna okupljanja budu zabranjena od strane Uprave policije. Ustavom nije propisano da se sloboda mirnog okupljanja može zabraniti odlukom nadležnog organa. Član 52 Ustava definiše da se sloboda mirnog okupljanja može odlukom nadležnog organa samo privremeno ograničiti radi sprječavanja nereda ili vršenja krivičnog djela, ugrožavanja zdravlja, morala ili radi bezbjednosti ljudi i imovine. Stoga, ovaj član Zakona o javnim okupljanjima nije u saglasnosti sa Ustavom. Sud je prihvatio inicijativu i tri člana 10, 11 i 26 proglasio je nevažećim.

Nakon toga, MUP je po hitnom postupku podnio Skupštini predlog Zakona o javnim okupljanjima kako bi se pravna praznina, nastala nakon ukidanja ova tri člana nadomjestila. Krajem 2014. godine, Parlament je usvojio Izmjene i dopune kojim nije moguće organizovati mirno okupljanje na prostoru bližem od 50 metara od zgrade Vlade i Skupštine. Ovo rješenje je i danas na snazi, pa se može kazati da to predstavlja značajno ograničenje u ostvarivanju jednog od temeljnih prava i to suprotno Ustavu i međunarodnim standardima.

Po planu rada Vlade za 2015. godinu bilo je predviđeno donošenje novog Zakona o javnim okupljanjima. U decembru 2014, MUP objavio poziv nevladinim organizacijama koje se bave ljudskim pravima da predlože kandidate za Radnu grupu koja će raditi na novom zakonu. U toj proceduri izabran je predstavnika Građanske alijanse, Milan Radović. Radna grupa je tokom 2015. godine pripremila nacrt novog Zakona. Novo rješenje, ako bude usvojeno, omogućiće da se poštuje pravo na mirno okupljanje u skladu sa Ustavom i međunarodnim standardima.

S poštovanjem,

Boris Raonić
Predsjednik GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga