Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Novinarski životni vijek u sjenci rizika

U okviru projekta „Iza kamere ispred zdravlja: Novinarski životni vijek u sjenci rizika”, Mreža za afirmaciju društveno odgovornog poslovanja (MADOP) i Udruženje zaštite na radu Crne Gore (UZNR CG) u saradnji sa Sindikatom medija Crne Gore, a uz podršku Građanske alijanse objavili su izvještaj „Zaštita i zdravlje na radu zaposlenih u medijima. Iza kamere ispred zdravlja: Novinarski životni vijek  u sjenci rizika.“

Zaposleni u medijskim organizacijama svjesni su značaja zaštite zdravlja; međutim, ističu nedostatak podrške u tom smislu od strane poslodavaca. Ova studija ima za cilj da istakne hitnost reakcije i potrebu za zaštitom novinara, budući da većina njih napušta profesiju, a novinari, poznato je, imaju kraći životni vijek od drugih. Uzroci stresa su povezani s profesijom, ali i lošim radnim uslovima u medijima, što je pokazalo i ovo istraživanje. Preporuke psihologa i stručnjaka za zaštitu i zdravlje na radu ističu potrebu za psihološkom podrškom i edukacijom zaposlenih. Međutim, do sada nije bilo dovoljno uslova ili volje za sprovođenje istih.

Preporuke koje proizlaze iz ovog istraživanja obuhvataju obuku i edukaciju zaposlenih, razvoj bezbjednosnih protokola, osiguranje adekvatne zaštitne opreme, psihološku podršku, pravnu zaštitu, kontrolu kvaliteta postojećih akata o procjeni rizika, promovisanje kulture bezbjednosti i imenovanje zaposlenih za zaštitu i zdravlje na radu.

Projekat je podržan od strane Građanske alijanse u okviru programa “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori” koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Kompletnu publikaciju možete pročitati ovdje

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga