Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

O LJUDSKIM PRAVIMA UČIĆE 27 SREDNJOŠKOLSKIH TIMOVA

U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vladom Crne Gore i EU Info Centrom organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2018. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra, dok će se proglašenje pobjedničkih timova održati u 16 časova u Svečanoj Sali Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Interesovanje za takmičenje Potraga za ljudskim pravima pokazalo je 27 timova srednjih škola iz 20 crnogorskih gradova. U odnosu na prošlu godinu to je šest novih gradova, tako da će ove godine o ljudskim pravima učiti 81 srednjoškolac/ka, zajedno sa 27 nastavnika/ice.

Timovi koji su u predviđenom zakonskom roku predali prijave imaće priliku da čuju o ljudskim pravima. U toku Potrage za ljudskim pravima, učesnici/e će imati priliku da, od različitih institucija i organizacija na neposredan i direktan način uče o pravima Roma, osoba sa invaliditetom, ekološkim pravima, pravima potrošača, funkcinonisanju Evropske unije, pravima djece i mladih i slično.

Saradnju u timu, aktivizam, kao i poznavanje ali i poštovanje ljudskih prava iz svojih oblasti ocjenjivaće: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Zlatni savjetnici, Ministarstvo vanjskih poslova – Generalni direktorat za multilateralne poslove, Unija Slobodnih Sindikata Crne Gore, Fakultet političkih nauka UCG – smjer novinarstvo, NVO Phiren Amenca, Centar za ženska prava, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Savez slijepih, Tim UN-a u zemlji, Savjet Evrope, Prošlogodišnji pobjednici takmičenja i Udruženje Roditelji.

Kroz zadatke koji će biti postavljeni pred njih moći će da pokažu naučeno i na taj način učestvuju u takmičenju za koje je nagradu obezbijedila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Kao i prošle godine glavna nagrada je putovanje u Berlin, a priliku za putovanje će dobiti tri tima. Neće samo umješnost i brzina biti presudni za pobjedu već će biti ocjenjivani i saradnja u timu, aktivizam, kao i poznavanje ali i poštovanje ljudskih prava.

U Berlinu će se učenje o ljudskim pravima nastaviti pa će nagrađeni/e imati priliku da posjete znamenita mjesta koja predstavljaju simbol ovog evropskog grada kada su u pitanju ljudska prava. Nakon povratka u Crnu Goru nagrađeni/e će imati zadatak da u svojim školama organizuju događaj na kome će predstaviti stečeno iskustvo i znanje i na taj način uključiti svoje vršnjake u promovisanje vrijednosti zajednice evropskih zemalja.

Podsjećamo Pravo učešća su imali učenici/ce trećih razreda svih srednjih škola u Crnoj Gori koji su se, zajedno sa nastavnicima/cama, prijavili na otvoreni poziv do 22. novembra 2018. godine. Jedna škola imala je pravo nominacije samo jednog tima za Potragu za ljudskim pravima.

Milan Radović
Koordinator programa ljudskih prava i pravde

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga