Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OBILJEŽAVAMO DAN DRŽAVNIH TUŽILACA CRNE GORE

Na Dan državnih tužilaca Crne Gore, Građanska alijansa podsjeća javnost na važnost adekvatnih reformi ove institucije koja je jedna od najznačajnijih kada su u pitanju vladavina prava, oslobađanje institucija i svi drugi elementi važni za unapređenje rada svih grana vlasti u našoj državi.

Na početku želimo da ukažemo na veoma važan problem, a to je da u Crnoj Gori već četiri godine nemamo Vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu. Ovakva situacija podrazumijeva da ne možemo imati stabilnu, jaku i nezavisnu poziciju VDT-a, što je nedopustivo, te zato nove strukture vlasti moraju odabir VDT-a u punom mandatu postaviti na vrh agende. Pored toga, povezanost određenog broja tužilaca sa kriminalnim grupama i njihovo procesuiranje ukazuje da je tužilačka organizacija i dalje slaba, ali i da može predstavljati značajnu prepreku u brobi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Još je nekoliko važnih pitanja koja se moraju rješavati iz više nivoa:

  • Neefikasne i spore istrage u slučajevima napada na novinare, teških kršenja ljudskih prava poput torture i ratnih zločina, i neadekvatnog procesuiranja sve većeg broja napada koji su motivisani vjerskom i nacionalnom mržnjom.
  • Značajan nedostatak kadrovskih, materijalnih i prostornih kapaciteta.

Neophodno je pomenuti i aktuelni problem nedavno otkriven u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. On se odnosi na pronalazak određenog broja predmeta koji datiraju još od 2016. godine, a koji nijesu dodjeljeni u rad nijednom državnom tužiocu, što ukazuje na elementarno nefunkcionisanje jednog od najvažnijih sistema za procesuiranje i suzbijanje krivičnih djela.

Svakako se danas ne smiju zaboraviti važni pozitivni pomaci u radu Specijalnog državnog tužilaštva, koje pokazuje spremnost da se pozabavi sa najozbiljnijim i najtežim slučajevima korupcije i organizovanog kriminala. Zato je zadatak svih društveno-političkih aktera da ih svojim djelovanjem podržimo u ovom značajanom poslu i doprinesemo iz svojih oblasti njihovom nezavisnom i efikasnom radu.

Ipak, svi pomenuti problemi ukazuju na neophodnost rada tužilaštava, Tužilačkog savjeta i Skupštine Crne Gore, na obezbjeđivanju profesionalizma i nezavisnosti ove institucije. Za postizanje ovih ciljeva, važno je da tužilaštvo podigne nivo transparentnosti i dostupnosti informacija o njihovom radu. Na listi važnih aktivnosti moraju biti i organizovanje obuka tužilaca za efikasno vođenje istraga i suđenja, te obezbjeđivanje resursa za njihov efikasan rad, a to su kadrovski, materijalni i prostorni kapaciteti. Tu su i unapređenje saradnje sa drugim sektorima koja je veoma značajna, kao i unapređenje kontrole kvaliteta rada tužilaštava. Sve ovo će ne samo doprinijeti povećanju kvaliteta rada ove institucije, već povećanju povjerenja građana u tužilaštvo da će im ono obezbijediti pravdu koju očekuju.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji
0-02-05-304947f763e4ed3559d68125120356ea5e620eecd9b513342b69134ec4140a7f_41da7064b360bf57
ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE

Pretraga