Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

PREPORUKE HUMAN RIGHTS DEFENDERS GRUPE

Dana 26. oktobra održan je sastanak Human Rights Defenders grupe, koju čine sljedeći predstavnici/e organizacija/institucija: predstavnica institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Agencije za zaštitu ličnih podataka, Višeg suda u Podgorici, Osnovnog državnog tužilaštva, Advokatske komore, Kancelarije Zastupnice Crne Gore pred ESLjP, Unutrašnje kontrole policije, Savjeta za građansku kontrolu rada policije, NVO Beogradski centar za ljudska prava, NVO Udruženje paraplegičara, NVO LGBT Forum Progress, NVO Inicijativa mladih za ljudska prava i Međunarodne komisije pravnika (ICJ).

Na sastanku su razmotrene ključne tačke koje se tiču problematike torture i zlostavljanja, a koje su prepoznate kao izazovi u trenutnom pravosudnom sistemu.

 • Uočeno je da problem torture i zlostavljanja ostaje prisutan ne samo u zemljama u razvoju, već i u razvijenim društvima.
 • Dokazivanje slučajeva zlostavljanja i torture je složen proces, s obzirom na nedostatak čvrstih dokaza i nedostatke u proceduralnim praksama, što prvenstveno tužilaštvu otežava jasnu sliku o konkretnim slučajevima.
 • Zabrinjavajuća je činjenica da se često susrijećemo s policijskom solidarnošću, što rezultira situacijama u kojima policijski službenici ćute ili negiraju prisustvo zlostavljanja koje su počinili njihove kolege.
 • Identifikovana je potreba za povećanjem broja obuka za policijske službenike koji rade na terenu, naročito na lokacijama gdje se često javljaju slučajevi zlostavljanja.
 • Prepoznata je važnost reforme postupanja kriminalističke policije, na čiji se rad odnosi i najveći broj pritužbi.
 • Uvođenje video nadzora u prostorijama za saslušanje mora postati prioritetno pitanje novog ministra unutrašnjih poslova, kao i označavanje predmeta koji su izuzeti iz postupka, kako bi se osigurala transparentnost i integritet postupaka.
 • Isto tako, zaključeno je da bi body kamere trebale postati sastavni dio uniformi policijskih službenika radi obezbjeđivanja dodatne evidencije tokom interakcije s građanima.
 • Prepoznata je potreba za edukacijom medicinskog osoblja u vezi s adekvatnim dokumentovanjem povreda koje su rezultat zlostavljanja.
 • Istaknuta je hitna potreba za unapređenjem kapaciteta tužilačke organizacije, posebno imajući u vidu nedavno smanjenje broja tužilaca u Podgorici i da mnoga tužilaštva rade sa samo jednim tužiocem koji je ujedno i rukovodilac.
 • Nedostatak adekvatnog kadra identifikovan je kao ključni problem i u Upravi policije.
 • Predloženo je da se stručna lica, poput psihologa, uključe u rad Uprave policije radi pružanja podrške i savjetovanja policajcima u slučajevima stresnih situacija.

Podsjećamo i na posljednje statističke podatke Osnovnog državnog tužilaštva da je samo u prethodnoj godini formirano trinaest  predmeta po prijavama za zlostavljanje, od kojih su tri u postupku izviđaja. U pet slučajeva je podnijet optužni predlog, a isto toliko predmeta je okončano odbačajem. U 2023. godini takođe je formirano trinaest predmeta, od kojih je pet predmeta u postupku izviđaja, u jednom je podnijet optužni predlog, dok je sedam predmeta okončano odbačajem.

Uzimajući u obzir ozbiljnost problema utvrđene na sastanku, naglašavamo važnost hitnog i koordinisanog djelovanja svih relevantnih institucija i stručnjaka kako bi se osigurala zaštita osnovnih ljudskih prava lica lišenih slobode i integriteta pravosudnog sistema.

HRD grupa je osnovana u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za povredu i kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori” koji Građanska alijansa sprovodi uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a koja se bavi zaštitom prava osoba lišenih slobode kao i lica čija prava su kršena usled zloupotrebe policijskih ovlašćenja. Između navedenih organizacija je potpisan Memorandum o saradnji kojim su se predstavnici/ce usaglasili o međusobnoj saradnji baziranoj na partnerstvu, odgovornosti, međusobnoj razmjeni informacija, ali i nezavisnosti organizacija u svom radu.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji
0-02-05-304947f763e4ed3559d68125120356ea5e620eecd9b513342b69134ec4140a7f_41da7064b360bf57
ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE

Pretraga