Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OBRAĆANJE POVODOM GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA O RADU KOMISIJE ZA DODJELU DIJELA PRIHODA OD IGARA NA SREĆU ZA 2012. GODINU

Želimo da Vam skrenemo pažnju na detalje za koje smatramo da su morali biti sastavni dio Izvještaja. Građanska alijansa se ovom problematikom bavi već nekoliko godina i u brojnim prilikama je ukazivala na brojne nepravilnosti u finansiranju NVO sektora u Crnoj Gori. Od Vas, g.Ministre, očekujemo da odvojite vrijeme i doprinesete rješavanju ovog problema koji svake godine dovodi do raskalašnog trošenja više miliona eura, od kojih kao društvo imamo zanemarljivu korist.

Ovom prilikom želimo da ukažemo na nepotpunost Izvještaja o radu Komisije za dodjelu dijela prihoda od igara na sreću. U ovom izvještaju su izostavljene ključne stvari koje su okarakaterisale rad Komisije za prethodnu godinu i pozivamo Vladu da ubuduće ne dozvoli sebi usvajanje ovakvih dokumenata.

Pitanje koje je nezaobilazno moralo biti dio izvještaja jeste presuda Upravnog suda Crne Gore od prethodne godine kojom je poništena odluka o dodjeli sredstava. Pored svih samopohvala koje karakterišu ovaj Izvještaj u njemu se ne pominje i presuda Upravnog suda koja sama po sebi govori više nego dovoljno o radu Komisije. Procedura dodjele sredstava po našoj ocjeni je bila neregularna, nelegitimna i poništena od strane Upravnog suda. Ovakva presuda trebalo bi biti dovoljna da se u potpunosti ispita rad Komisije prethodnih godina, njen sastav i konačno pokrene odgovornost pred Tužilaštvom. Nažalost, presuda Upravnog suda se zanemaruje, komisije, čije se procedure o dodjelama ponište kao potpuno nelegalne, nastavljaju da rade nesmetano a na ovaj način zbog interesa pojedinaca apsolutno zanemarujemo i obesmišljavamo postojanje Upravnog suda u Crnoj Gori.

I prošlogodišnje raspisivanje konkursa i dodjelu novca karakterisalo je probijanje svih mogućih rokova. Ovo nije nova pojava već nešto što se ponavlja iz godine u godinu i na šta je Građanska alijansa konstantno ukazivala, a upravo usvajanjem ovakvih izvještaja dajemo podsticaj i legitimitet da se slične i dalje ponavljaju. Ovakvi propusti su neprihvatljivi i na njih se jasno mora ukazati kroz Izvještaj o radu Komisije.

Rad Komisije za 2012. godinu obilježile su i brojne pritužbe o postojanju konflikta interesa prilikom raspodjele ovog novca, te zaista možemo reći da se radi o skandaloznoj raspodjeli. Ova Komisija funkcioniše na lošim i nezdravim principima i radikalne promjene u organizaciji su neophodne. Trenutna situacija u kojoj ljudi koji sjede u potkomisijama za dodjelu na kraju i dobijaju novac za svoje i partnerske nevladine orgnizacijame govori da se ovdje radi o velikom problemu, a na koji niko iz Vlade ne reaguje.

Dodatni problem je što članovi Komisije, kritičare pokušavaju umiriti kroz koruptivne aktivnosti, tako što, po javnom svjedočenju predstvanika NVO na čiju je incijativu Upravni sud poništio konkurs, obećavaju novac u narednoj raspodjeli!

U Izvještaju o radu Komisije moraju se naći i informacije o primanjima zaposlenih u njoj, jer smatramo da su članovi dobili nerealno visoke nadokande, naravno na račun sredstava koja su trebala biti podijeljena na Konkursu. Za 2011. i 2012. godinu članovi su za svega osam sjednica primili oko 2 000 eura. Iako bi ovaj posao morao biti obavljan volonterski, ova neopravdana raskalašnost slikovito govori o odnosu prema javnim finansijama.

Stav Građanske alijanse jeste da svi članovi ovaj posao treba da rade volonterski uz pokriće direktnih troškova. Podsjećamo Vas da su ova sredstva koja država opredjeljuje NVO sektoru, jednaka sredstvima koje NVO-i dobijaju iz inostranih fondova, a razlici u učinkovitosti i rezultatima možete reći sami. Netransparentnost i zatvorenost Komisije je nešto što je njena osnovna karakteristika i u tom duhu informacije o prihodima, primanjama i platama su potpuno izostavljene, ali i sami proces i javost podataka, bodovne liste i slično i ovoga puta su u potpunosti izostali. Gotovo je bilo nemoguće dobiti podatke zvaničnim putem.

GA izražava posebno zadovoljstvo najavom smjene pomoćnika ministra finansija gdina Buškovića, koji je bio potpuno zatvoren za bilo koju vrstu komunikacije, ignorantan na zahtjeve za slobodan pristup informacijama i bilo koje akcije u pravcu konačnog rasvjetljavanja situacije i objelodanjivanja svih neregularnosti, a u pojedinim situacijama i drzak prema incijativama u cilju poboljšanja rada Komisije.

Iskreno se nadamo da će novi predsjednik Komisije raditi u punom kapacitetu i pokazati volju za rješavanje svega onog što rad ove Komisije čini više nego problematičnom. Od vas gospodine ministre, očekujemo da se i ovom pitanju posvetite sa dužnom pažnjom i pokažete odlučnost za uvođenja reda u ovoj oblasti.

S poštovanjem,
U Podgorici 21.07.2013
Edin Koljenović
GA, koordinator programa dobro upravljanje

Preuzmite otvoreno pismo u pdf formatu

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga