Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

ODRŽAN OKRUGLI STO GA O IZAZOVIMA PROFESIONALNOG NOVINARSTVA

U organizaciji Građanske alijanse danas je u hotelu “Podgorica” održan okrugli sto na temu “Izazovi profesionalnog novinarstva”. Događaj je organizovan kao posljednja aktivnost u sklopu projekta GA “Etičko i profesionalno novinarstvo za studente”, koji je podržala ambasada SAD u Crnoj Gori.
Okrugli sto otvorila je Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija. U svom obraćanju učesnicima, gđa Srzentić kazala je da je ovo tema koja je direktno u vezi sa stanjem medijskog sektora u Crnoj Gori i kojoj kao država moramo da posvetimo najveću moguću pažnju.

Ona je naglasila da su razvoj i poboljšanje uslova za rad medija oblast kojoj se posebno posvetila, sa ciljem vođenja jedne kontinuirane vrste interakcije.

Isred Građanske alijanse, učesnicima se obratio programski direktor Milan Radović i istakao da pored reforme zakonodavstva i poboljšanja kapaciteta institucija i medija treba uporedo raditi na popravljanju kvaliteta obrazovanja mladih novinara, sa posebnim akcentom na praktični dio i rad sa iskusnim novinarima.

Nikol Galger, šefica Odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, kazala je da su crnogorskom društvu potrebni hrabri, mladi i obrazovani novinari, te da je potrebno da novinari budi bezbjedni i da bez straha obavljaju svoj posao.

Ona je istakla da je veliki broj slučajeva napada na novinare ostao neriješen, da sve napade Ambasada osuđuje i da traži da se napadači procesuiraju.

Prvi panel na okruglom stolu bio je posvećen reformama medijskog zakonskog i strateškog okvira, uslovima rada novinara i poštovanju etičkog i profesionalnog izvještavanja. Marijana Camović Veličković, predsjednica Sindikata medija ukazala je na okolnosti u kojima novinari rade i značaj razgovora o uslovima rada novinara, kako bi se uticalo na poboljšanje slobode medija u Crnoj Gori.

Ispred kancelarije Savjeta Evrope, učesnicima se obratio menadžer projekta SE, Boris Ristović koji je kazao da se do kraja 2021. godine očekuje da će biti kompletiran medijski zakonski okvir čime će se unaprijediti ambijent za dalje reforme po pitanju slobode izražavanja i zaštite novinara.

Po mišljenju Milana Žugića, urednika novinske agencije MINA, formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela umnogome bi doprijenijelo medijima u Crnoj Gori da budu bolji i profesionalniji.

Drugi panel bio je posvećen obrazovanju novinara. Panelisti doc. dr Branko Bošković, profesor na Univerzitetu Donja Gorica i Vesna Rajković Nenadić sa Instituta za medije, ukazali su na važnost formalnog i neformalnog obrazovanja novinara. G. Bošković kazao je da bi formalno obrazovanje trebalo da pokaže da se profesionalni novinari mogu izdići od objavljivanja na društvenim mrežama i dodao da mediji igraju veliku ulogu u stvaranju povjerenja između građana i institucija. Gđa Rajković Nenadić kazala je da je važno da se kroz neformalno obrazovanje osim praktičnih vještina koje se ne dobijaju na fakultetu, mora graditi lični integritet novinara.

Mladi novinari i učesnici u projektu GA, Nikola Saveljić i Sandra Milićević, govorili su o radu na projektu o etičkom i profesionalnom izvještavanju za studente kao dragocjenom iskustvu, koje im je omogućilo da steknu više praktičnog znanja i korisnosti savjeta koje su dobili od mentora – novinara istaknutih medija u Crnoj Gori.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji
0-02-05-304947f763e4ed3559d68125120356ea5e620eecd9b513342b69134ec4140a7f_41da7064b360bf57
ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE
logo-GA-2017
Inicijativa 32 NVO – podrška jačanju demokratskih principa u medijskom sektoru
DSC08239
SAOPŠTENJE: Sjećanje u fokusu - osvjetljavanje ratnih priča

Pretraga