Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

ODRŽAN V FORUM ALUMNISTA ŠPS

U organizaciji Građanske alijanse, u čijem sklopu funkcioniše Škola političkih studija, danas je održan V Forum alumnista ŠPS. Forum je održan na spomen-kompleksu Barutana u Podgorici.
Forum je otvorio Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore, nakon čega su uvodno izlaganje nastavili NJ. E. Christian Thimonier, ambasador Republike Francuske i NJ.E. Jørn Eugene Gjelstad, ambasador Kraljevine Norveške.
G. Bečić je u svom obraćanju učesnicima Foruma iskazao zahvalnost Građanskoj alijansi, kao organizaciji koja je prije dvadesetak godina prepoznala neophodnost obrazovanja mladih donosilaca odluka, mladih lidera i drugih važnih društvenih činilaca, i to obrazovanja upravo na polju politike – političke teorije i prakse, na taj način ih pripremajući za svoj budući poziv.

On je naglasio uspjeh Škole političkih studija i dodao da je ŠPS postavila standarde ka približavanju Crne Gore Evropskoj uniji, podsjetivši prisutne da je i sam jedan od polaznika Škole.

NJ.E. Jørn Eugene Gjelstad, ambasador Kraljevine Norveške kazao je da se ŠPS pokazala kao dobar mehanizam za doprinos demokratiji kroz poboljšanje kapaciteta mladih lidera koji već učestvuju u procesima donošenja odluka u Skupštini, Vladi i ostalim ključnim institucijama.

Prema riječima NJ. E. Christiana Thimoniera, ambasadora Republike Francuske, stvaranje konsenzusa jedna je od najvažnijih stvari vođenja politike, posebno kad postoje sile protiv toga, te da Francuska u tome ima veliko iskustvo.

Forum je nastavljen panelima o kulturi dijaloga i traženju konsenzusa i vladavini prava sa Gojkom Perovićem, rektorom Bogoslovije “Svetog Petra Cetinjskog” na Cetinju i prof dr. Nebojšom Vučinićem, profesorom na Univerzitetu Crne Gore i Danijelom Živkovićem, predsjednikom poslaničkog kluba DPS-a i Slavenom Radunovićem, predsjednikom poslaničkog kluba DF-a. Panelisti su kroz primjere regiona i kod nas ukazali na važnost dijaloga, kao i na njegovu uspješnost i efektivnost.

Na kraju Foruma, učesnicima XVIII generacije – koju čine poslanici, predstavnici političkih partija, medija, državnih i međunarodnih institucija, dodijeljene su diplome za učešće u programu Škole 2020/2021.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost
Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje

Pretraga