Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE

U periodu od 10 do 12. maja odbornice iz skupština opština Plav, Gusinje i Rožaje imale su priliku da budu aktivne učesnice na I modularnom treningu „Jačanje uloge žena u procesu donošenja odluka“. Učesnice su zajedno sa nekoliko kkompetentnih predavača razgovarale na temu liderstva, zagovaranja rodne ravnopravnosti, te primjerima dobre prakse u primjeni mjera za implementaciju rodnih politika.

Vuk Maraš, građanski aktivista i izvršni direktor BIRN-a je kroz interaktivnu radionicu upitio na to kako shvatamo rodnu ravnopravnost, kako u teoriji, tako i u praksi. Zato je veoma važno učestvovati u promjeni strukture liderstva koja je skrojena prema muškim standardima moći, nadmetanja, pobjede i kontrole.

Almasa Rizvanović, predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost u Opštini Bijelo Polje istakla je da u Crnoj Gori još uvijek postoji rodna (ne)osviješćenost, što se odnosi na razumijevanje položaja žena i muškaraca usljed društvenih uslova, a ne prirodnih razlika, a razlike su u stvari naučene. Još uvijek je prisutno “sljepilo za rod” kojim se odbija da se prizna da je rod važan za društveni položaj i za kvalitet života u društvenoj zajednici. Napomenuto je i da su ključne oblasti rodne nejednakosti politička participacija, pristup ekonomskim resursima i ekonomska participacija, obrazovanje, domaćinstvo i porodica.

Nataša Vuković i Snežana Jonica, bivše poslanice i koordinatorke ženske političke mreže, su kroz svoja predavanja i praktičan primjer pokazale uticaj medija, tako što je dio odbornica zauzeo ulogu medija, a drugi dio bio zadužen za davanje saopštenja. Mediji predstavljaju prostor u kojem se može (ili ne može) diskutovati o ovim pitanjima, ali mnogo važnije od toga je to što oni igraju značajnu ulogu u tome da li će se rodna pitanja i problemi smatrati važnim. Samim tim, način na koji su muškarci i žene predstavljeni u medijima postaje ključno pitanje, zato što su bitni elementi našeg identiteta, kao i oni koje pripisujemo drugim ljudima, uslovljeni našim poimanjem toga šta znači biti žena ili muškarac u današnjem svijetu. Odbornice su razgovarale i o samom zagovaranju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, liderskim  vještinama i važnosti umrežavanja u zagovaranju rodne ravnopravnosti uz primjere dobre prakse, što je pojašnjeno kroz nekoliko vježbi.

Lidija Brnović, trenerica za strateško upravljanje je kroz diskusiju sa odbornicama pokazala koji su to alati za unapređenje politika koji se mogu iskoristiti za zagovaranje rodne ravnopravnosti. Seminar je zatvoren izlaganjem Vesne Pavićević, odbornice u Skupštini opštine Bijelo Polje, bivše poslanice i kopredsjednica ženskog kluba u Skupštini CG. Ona je razgraničila koji su to ključni institucionalni mehanizmi rodne ravnopravnosti i primjeri dobre prakse rodnih politika na lokalnom nivou, te podijelila je svoja iskustva vezana za aktivnosti ženskog kluba, ali i za Odbor za rodnu ravnopravnost.

Aktivnost je dio projekta “Platforme umrežavanja za ostvarivanje rodne ravnopravnosti” koji realizujemo uz podršku Ambasade SAD kroz Program malih grantova Demokratske komisije.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“
0-02-05-82fcb38dbc86d3b6dcd0592e124af359f12beb831bdea866115ef06b11fae27c_871df1301ba2fb2d
Kulturna posjeta pljevaljskih srednjoškolaca Ulcinju i Kulturno veče o toleranciji
0-02-05-304947f763e4ed3559d68125120356ea5e620eecd9b513342b69134ec4140a7f_41da7064b360bf57
ODRŽAN PRVI MODUL TRENINGA ZA LOKALNE ODBORNICE

Pretraga