Enter your keyword

Konferenciju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava u Crnoj Gori, koja je članica nevladine fondacije Građanska alijansa, u sklopu regionalnog projekta „Regionalna Asocijacija za razmjenu mladih”, koji je podržala Evropska komisija.

Današnju konferenciju otvorili su gdin Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija i gdin Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

konf-za-mlade

Govornici na panelu po nazivu “Značaj saradnje mladih u post-konfliktnim regionima, po modelu Francusko-njemačke kancelarije za mlade” bili su NJ.E. Veronique Brumeaux, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, NJ.E. Gudrun Elisabeth Steinacker, ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori i gdin Igor Vušurović iz Uprave za mlade i sport.
O modelima institucionalizacije regionalnih programa za mlade na Zapadnom Balkanu, ulozi civilnog društva u programima regionalne razmjene mladih i o saradnji mladih, danas su govorili gdin Frank Moraweitz, predstavnik francusko njemačke kancelarije za mlade u Berlinu i predstavnici NVO sektora iz Crne Gore i Srbije, Igor Milošević iz NVO ZID i Jasmina Lazović, koordinatorka na programima Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu.
Konferenciji su prisustvovali svi podmladci političkih partija u Crnoj Gori. Nakon radnog dijela na Fakultetu političkih nauka održan je radni ručak sa predsjednicima podmladaka političkih partija i najvećih omladinskih organizacija.
konferencija-za-mlade

Svi predsjednici podmladaka političkih partija prihvatili su načela sadržana u Deklaraciji o neophodnosti uspostavljanja Regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana i istakli da će dati svoj maksimum i doprinos realizaciji ove ideje, ocjenjujući današnju konferenciju kao sjajan momenat koji će nam dati energiju i povezati nas da djelujemo skupa u tom pravcu.