Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Održana obuka na temu „Jačanje uloge žena u procesu donošenja odluka“ za odbornice iz lokalnih skupština

Održana obuka na temu „Jačanje uloge žena u procesu donošenja odluka“ za odbornice iz lokalnih skupština

Seminar na temu Jačanje uloge žena u procesu donošenja odluka“ koji je održan u periodu 20 – 21. februar, okupio je 19 odbornica iz lokalnih crnogorskih skupština.

Kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine CG, Vesna Pavićević i Branka Bošnjak koje imaju iskustvo iz političkog života u Crnoj Gori, u okviru predavanja razgovarale su saučesnicama o rodnoj ravnopravnosti, ženama u politici, kao i o značaju obrazovanja.

Gospođa Branka Bošnjak je govorila na temu „Značaj obrazovanja za status žena i rodnu ravnopravnost“, u okviru koje su lokalne odbornice ukazale na probleme sa kojima se suočavaju u njihovim zajednicama, kao što su patrijahalne sredine u kojima djeluju, gdje se teško prihvtaju nove metode i mjere koje bi značile unapređenje, gdje su neke škole ili smjerovi u školama prestali sa radom i gdje je sve manje ljudi. Gospođa Bošnjak je govorila o važnosti obrazovanja, obrascima ponašanja koji se uče tokom odrastanja,ali i o rodno senzitivnom jeziku. Posebno je istakla uticaj patrijarhalne srednine u kojoj odrastamo na položaj žena u društvu i politici.

Na temu Nasilje nad zenama i nasilje u porodici – Zakonska regulativa“ tokom drugog dana obuke govorila je gđa VesnaPavićević i predstavila primjere i praksu vezane za temu predavanja, koristeći se svojim bogatim iskustvom kao inspektorke u policiji. Kao i tada, i danas je nasilje nad ženama gorući problem kada govorimo o jednakosti polova. Ona se posebno osvrnula na domaću zakonsku regulativu kao i na međunarodne dokumente koji su dio crnogorskog zakonodavstva.

Seminar je održan u sklopu projekta ,,Platforma za kreiranje mreže ženskih odborničkih klubova u Crnoj Gori”, koji Građanska alijansa sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga