Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OTVORENO PISMO MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI

Ovo je posebno bitno zbog činjenice da je iskustvo iz svih balkanskih ratova pred kraj 20. vijeka pokazalo da na ovim prostorima, što zbog fašisoidnih tendencija ili klasičnog diletantizma balkanskih političara – mir nije bio moguć bez snažnog prisustva međunarodne zajednice i političkog pritiska na sve faktore koji profitiraju na raspirivanju etničkih razlika. Takva je situacija u Makedoniji i vi morate uložiti dodatne napore da od deklarativnog zalaganja za uspostavljanje mira, pomirenja dobrosusjedskih odnosa i suživota – krenete u akciju u kojoj će se vidjeti da ste sposobni da predvodite civilizovani svijet. Siti smo se nagledali sličnih scenarija, i svi znamo kako je počinjalo, i kako je malo potrebno da se pokrene lavina na ovim prostorima i stoga je ovo ujedno i apel da se strogo opomenu svi koji su spremni da zarad svojih uskih interesa ruše ustavni poredak i mir u Makedoniji, te da se uz pomoć diplomatskih mehanizama utiče da se takva strujanja izopšte iz političkog života kako se ovakva dešavanja ne bi prenijela na čitav region.
Istovremeno, začuđujuće je da je kompletni sistem za ranu detekciju konflikata potpuno podbacio, uprkos snažnom institucionalnom okviru podrške i razvijenoj mreži kontakata i terenskog prisustva. Mislimo da bi rad tog sistema trebalo temeljno preispitati.

Zbog trajne posvećenosti univerzalnim vrijednostima demokratije, zbog neophodnosti poštovanja svih akata koje štite čovjeka od nasilja i ugrožavanja osnovnih prava – Građanska alijansa vam ovo pismo upućuje kao vrstu opomene i poziva na buđenje cijele međunarodne zajednice, kako bi na vrijeme reagovali i spriječili dalju eskalaciju sukoba i svima nama pokazali da su spremni da budu faktor stabilnosti u regionu, jer u suprotnom ćete ojačati snage koje baštine vrijednosti suprotne liberalnoj demokratiji, a vi ćete biti smatrani samo birokratama, sa ugodnim pozicijama, velikim platama i pitkoj retorici.

Doprinos ovakvom stanju u Makedoniji je i vaša politka koja je zaustavila njen evropski i atlantski integrativni put, pa apelujemo na vas da omogućite Makedoniji napredak po ovom pitanju, što bi imalo pozitivan uticaj na čitav region.

Boris Raonić, predsjednik GA
Darko Ivanović, komunikacijski direktor GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga