Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

OTVORENO PISMO POVODOM SAOPŠTENJA UPRAVE POLICIJE

UP, koja bi upravo trebalo da štiti zakone, usudila se da javno zatraži da bude iznad zakona, da presuđuje i vrši pritisak na ostale grane pravosuđa, prvenstveno istražnog sudiju i traži da odluke donose oni koji po zakonu na to nemaju pravo.

Sigurni smo da je i za vas neprihvatljivo da UP ocjenjuje rad Tužilaštava i njegova ovlašćenja i aktivnosti u okviru zakona. Umjesto da UP u okviru svojih nadležnosti odmah pokrene Unutrašnju kontrolu i stane u službi Tužilaštva, a sve u cilju otkrivanja lica koja su umiješana u ovu aferu, oni se usuđuju da pokušaju da preuzmu i ovlašćenja suda. Sigurni smo da u UP znaju za kvalitet dokaznog materijala koji imaju tužioci za lica koja su u pritvoru, pa svako javno komentarisanje i otvoreno stajanje u odbranu lica protiv kojih je pokrenut postupak od strane tužilaštva za ozbiljne sumnje da su čak i dio kriminalne organizacije, dodatna je vrsta pritiska i uticaja na rad specijalnog tužilaštva, nezabilježena je u evropskoj pravnoj tekovini. U kontekstu ove priče, podsjećamo na nedavnu izjavu Specijalnog tužioca da se protiv njega vodi specijalni rat.

Obavještavamo vas da je Građanska alijansa krajem prošle godine uradila istraživanje u kom su građani, iako imaju direktniji kontakt sa policijom, kazali da bi saznanje o krivičnom djelu prije prijavili Tužilaštvu, odnosno 60% njih, dok bi svega 8% građana to saznanje prijavilo policiji. Iako je dobro da građani znaju zakonska ovlašćenja ova dva organa, nije dobro da bi građani u ovolikoj mjeri „ zaobišli” policiju kojoj je jedna od osnovnih dužnosti sprječavanje vršenja i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja. Takođe, kroz aktuelno istraživanje koje sprovodimo sa načelnicima Centara bezbjednosti, u saznanju smo da postoji loša saradnja policije i tužilaštva.

Zbog svega rečenog, od vas gospodine Đukanoviću očekujemo da reagujete kao u slučaju od prije nekoliko dana kada ste odbili miješanje van vaše nadležnosti, po pitanju izbora šefa Specijalnog policijskog tima, da to javno saopštite, ali da istovremeno pokrenete hitan postupak za razrješenje direktora UP na prvoj narednoj sjednici Vlade. Uslovi za to su se stekli odavno i bez ove najnovije afere.

Za nas ostaje veoma korisno da konačno imamo javno priznanje da neko želi da kontroliše rad Tužilaštva i da se moć želi instalirati van okvira koje predviđa Ustav i pozitivni zakoni ove države. Na vama je da javno demonstrirate odbijanje takvih tendencija, i one koji ih iniciraju da razriješite funkcije kako bi se stvorili uslovi za dalje postupanje protiv njih, ali i sveukupno sazrijevanje društva kao i integrativne procese u čijim smo odlučujućim fazama.

S poštovanjem,

Ajša Hadžibegović,
predsjednica UO Građanska alijansa

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga