Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

POKRENUTI BEZ ODLAGANJA DIJALOG O NAJVAŽNIJIM PITANJIMA U DRUŠTVU

Građanska alijansa (GA) izražava ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije političke krize, međunacionalnih tenzija i blokade reformi pravosudnog i izbornog sistema.

Crna Gora je dobila šansu da osvježi i pokrene procese napretka našeg društva, koju trenutno u drugi plan stavljaju partijski interesi, nacionalne tenzije i dnevno političke teme. Naša šansa je prije svega u različitosti i potrebi da se odmah i bez odlaganja pokrene dijalog o najvažnijim pitanjima po interese građana poput sređivanja stanja u pravosuđu, ekonomiji, evropskim integracijama i snaženju institucija i njihove političke nezavisnosti.

Od ovog zadatka sve češće nas udaljavaju zapaljiva retorika, ishitrene reakcije, nekontrolisani izlivi i primitivne uvrede među političkim akterima, što je posebno opasno imajući u vidu njihov uticaj na oblikovanje javnog mnjenja. Ovako stanje stvari je neodrživo i zbog toga je neophodno da javni govor ovog tipa zamijene poziv na dijalog i riječi razumijevanja i poštovanja različitosti. Tako će se stvarati atmosfera u kojoj će do izražaja doći političarti i javni djelatnici koji ovom društvu mogu da ponude svoju stručnost, mudrost i vještine ka rješavanju nagomilanih socio-ekonomskih problema, umjesto demagoga koji podstiču dalje podjele, neznanje i stereotipe prikrivene partijskim fanatizmom i zabrinutošću velikim nacionalnim ciljevima.

Ako su protekli izbori aktivirali značajnu građansku energiju, kojom je jasno stavljeno do znanja da se problemi jednog društva ne rješavaju ignorisanjem ustavnih obaveza institucija sistema niti forsiranjem zapaljivih nacionalnih narativa – onda političari, kao predstavnci građana, moraju shvatiti da se ta energija ne smije protraćiti partijskim trgovinama i nastavkom pogrešnih političkih i društvenih praksi, ali sa drugim akterima. Građani su tražili promjene, a ne zamjene, njima trebaju efikasnije i transparentnije institucije, javni diskurs koji prevazilazi političke razlike, inkluzivni društveni ambijent za sve nacionalne i vjerske različitosti i ekonomija koja podržava takav sistem. Građanima ne trebaju drugi političari koji će samo na drugačiji način da im kažu da to neće dobiti.

Milan Radović, programski direktor GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga