Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

POTREBNO JE RADITI NA OSNAŽIVANJU I PODRŠCI LOKALNIH MEDIJA

U sklopu projekta „Bezbjednost novinara i medijskih sloboda na lokalnom nivou“ koji je Građanska alijansa implementirala u periodu od februara do decembra, ostvareni su značajni rezultati, ali i preporuke za unapređenje stanja lokalnih medija. Projekat je sproveden u pet gradova Crne Gore: Herceg Novom, Bijelom Polju, Tuzima, Beranama i Ulcinju, a uz podršku Nezavinsog udruženja novinara Srbije, odnosno, Evropske unije.

Građanska alijansa je organizovala nekoliko sastanaka i panel diskusija sa predstavnicima lokalnih medija, NVO, lokalnih samouprava i predstavnicima tužilaštva kako bismo došli do informacija o stanju ovih medija, koji su to problemi sa kojima se mediji na lokalnom nivou suočavaju, te o nivou bezbjednosti novinara. Sagovornici su saglasni da je finansijska situacija lokalnih medija vodeći problem, te da je ona i jedan od razloga zašto mladi novinari odlaze iz lokalne zajednice. Ova situacija kod pojedinih lokalnih medija uzrokuje i poteškoće u pronalaženju adekvatnog kadra, ali i politizacija medija koja je prisutnija na lokalnom nivou u odnosu na nacionalni. Česta je situacija da političke partije vrše pritisak na novinare prilikom izviještavanja koristeći svoj uticaj u lokalnoj zajednici. Novinari su izloženi visokopolarizovanoj i nerijetko toksičnoj društveno-političkoj atmosferi prilikom obavljanja svog radnog zadatka.

Kada je u pitanju bezbjednost novinara na lokalnom nivou, većina sagovornika je navela da se osjeća bezbjedno, jer se nalaze u malim sredinama, te se samim tim i dobro poznaju, što uzrokuje i manju vjerovatnoću za napade. Ipak, ne možemo ovo uzeti za pravilo, s obzirom, recimo, na slučaj napada na novinara Tufika Softića u Beranama. Naveli su povremene slučajeve uvrede ili neprimjerenog komentara, ali se nisu osjetili ugroženo od strane svojih sugrađana.

Značajan dio monitoringa bila je i sprovedena anketa u navedenim gradovima. Ankete su sadržale 13 pitanja koja su doprinjela saznanjima o percepciji građana o radu i bezbjednosti lokalnih medija. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 200 ispitanika, kako bi dobijeni rezultati bili respektabilni i reprezentativni za donošenje opšteg zaključka o problemima lokalnih medija i novinara.

Ono što su glavni rezultati ankete jeste da je skoro polovina ispitanika potpuno zadovoljna, odnosno, djelimično zadovoljna radom lokalnih medija u njihovom gradu. Zanimljiv je podatak da 30% ispitanika vrlo rijetko prate lokalne medije, a da se 50% njih djelimično slaže sa konstatacijom da su informacije koje pročitaju ili čuju od lokalnih medija relevantne i sveonuhvatne. Trećina ispitanika smatra da novinarima nije ugrožena fizička bezbjednost u njihovom gradu, a zanimljivo je i da isti procenat nema stav po ovom pitanju.

Na posljednje pitanje „Koji su to, po njihovom mišljenju, glavni izazovi sa kojima se lokalni mediji susreću u svom radu?“ najčešći odgovori ispitanika u svih pet gradova su loša finansijska situacija, uticaj politike na rad medija, nedovoljna pokrivenost svih lokalnih dešavanja, te slabi radni uslovi medijskog kadra.

Ono što su preporuke Građanske alijanse proistekle iz implementacije projekta, između ostalog su da je potrebno raditi na osnaživanju lokalnih medija kako ne bi padali pod uticaj politićkih elita, da nadležni organi moraju razviti model održivog finansiranja lokalnih medija, kako bi mogli nesmetano raditi svoj posao, te da je potrebno na lokalnom i nacionalnom nivou podići svijest o važnosti lokalnih medija.

Kompletnu publikaciju možete pogledati OVDJE.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga