Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

REAKCIJA NA IZVJEŠTAJ GRECO

Građanska alijansa pozdravlja godišnji Izvještaj Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO). Smatramo da je data realna i objektivna ocjena na realizaciju mjera koje se odnose na sprječavanje korupcije među sudijama.

Posljednje afere koje potresaju crnogorsko sudstvo samo govore u prilog činjenici da je neophodno mukotrpno raditi na iskorjenjivanju korupcije iz sudstva, a što bi u krajnjem rezultiralo stvaranjem pravne države i vraćanjem povjerenja građana u sudstvo. Godinama ukazujemo na potrebu transparentnih procedura prilikom izbora sudija i objektivnog ocjenjivanja njihovog rada, no i pored toga situacija se ne mijenja. Podsjećamo da je Sudski savjet poslednju sjednicu koju je održao zatvorio za javnost sa obrazloženjem manjka prostornih kapaciteta. Tom prilikom na dnevnom redu bili su intervjui sa kandidatima za predsjednika Upravnog suda. Iako zakon jasno propisuje da su sjednice otvorene za javnost, postupak izbora nije bio transparentan te je prekršen zakon u trenutku kada je povjerenje u pravosuđe na najnižem nivou i kada je neophodno da Sudski savjet kroz proaktivan pristup povrati povjerenje u svoj rad. Izbjegavanjem transparentnosti ne mogu se postići nezavisnost i samostalnost sudova kao glavni postulati na kojima se temelji sudski poziv. Na takav način neće se izgraditi kredibilitet i integritet institucije, i najvažnije garancije da se procesi unutar pravosuđa odvijaju u interesu građana.

Neophodno je iz sistema odstraniti korumpirane pojedince koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem u prethodnom periodu nanijeli veliku štetu sudstvu i okaljali obraz svih sudija, iako smo sigurni da među sudijama itekako ima mnogo više kvalitetnih i stručnih ljudi koji svoj posao obavljaju u skladu sa zakonima Crne Gore. Vođeni ovim, rad sudova se u javnosti posmatra kroz prizmu pojedinačnih predmeta koji srozavaju ugled drugih zaposlenih u sudstvu, pa se tako stvara iskrivljena slika o pravosuđu.

Podsjećamo da Građanska alijansa godinama unazad radi istraživanje sa gradjanima o povjerenju u pravosudje i u kontinuitetu skoro polovina ispitanih građana je ukazivalo da nema povjerenje i da postoji uticaj na sudije a kao glavni razlog su navodili mito i politički uticaj.

Apelujemo na sve relevantne činioce na crnogorskoj politickoj sceni da ovaj problem stave na vrhu prioriteta svoje agende kada je riječ o borbi protiv korupcije na svim nivoima. Koristimo priliku da pozovemo sudije, ali i ostale zaposlene u sudstvu koji svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom da daju punu podršku i doprinos u procesu izgradnje stabilnog i pouzdanog pravosudnog sistema, imajući u vidu da sudstvo predstavlja stub demokratije i poštovanja ljudskih prava.

Zoran Vujičić, zamjenik programskog direktora

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

logo-GA-2017
Nakon pozitivnog IBARA Crna Gora na prekretnici: Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost
Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje

Pretraga