Enter your keyword

Događaj je održan u EU info centru u Podgorici.

Ovo je sedma godina zaredom da se širom Evrope održava „Roma Pride”. Ove godine, „Roma Pride” se održava u deset evropskih država. Inicijativa koja okuplja Rome i ne-Rome, predstavlja političku i kulturnu platformu koja skreće pažnju javnosti na probleme sa kojima se romska zajednica suočava širom Evrope. Ovo je takođe prilika da se manifestuje i podijeli bogatstvo romske kulture i doprinos Roma evropskoj istoriji.

roma-pride2

U okviru akcije “Živa biblioteka” u Crnoj Gori, građani su imali priliku da razgovaraju sa Romima i čuju od njih kakvi su bili slučajevi diskriminacije sa kojima su se suočavali, o uspjesima, ciljevima i potrebama koje imaju. Cilj ove akcije bio je da se kroz upoznavanje Roma smanji etnička distanca i predrasude koje su u našem društvu izražene. Komšije, saradnici, prijatelji često ne znaju kakva su iskustva kroz koje su prolazili njihovi komšije, saradnici, prijatelji Romi i ovakvi susreti su prilika da se upoznaju. Na skupu je ocijenjeno da je potrebno još ovakvih aktivnosti.

„Roma Pride” ove godine se održava u Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Makedoniji, Moldaviji, Holandiji i Ukrajini.