Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE I DIO TRANSKRIPTA SA PANEL DISKUSIJE NA TEMU „HOLOKAUST I SJEĆANJA“

S obzirom da su se u javnosti pojavile informacije za koje smatramo da ne oslikavaju dešavanja sa pomenute panel diskusije, osjećamo odgovornost da stavimo na uvid transkript sa dijela panela koji se odnosi na izlaganja paneliste i programskog direktora Građanske alijanse Borisa Raonića, kao i razgovora koji je nastupio nakon što je predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandario odlučio da napusti panel.

Ponavljamo diskusije su bile zamišljene kao javna platforma na kojoj se razmjenjuju mišljenja, pitanja i odgovori, slaganja i neslaganja u vezi sa predviđenim temama. U diskusijama je, osim stručnjaka iz relevantnih društvenih područja učestvovala i publika, kao važan faktor u kreiranju javnog mišljenja, kroz podsticanje kulturne komunikacije, a sve u svrhu izgradnje otvorenijeg i tolerantnijeg društva.

Osnovni cilj NVO „35mm” je očuvanje kredibiliteta slobodnog razmišljanja, te smo u skladu s tim i podržali Festival tolerancije kao mjesto dijaloga, pozivajući sve koji žele da u njemu učestvuju. Naš cilj je da Festival tolerancije u Podgorici bude tako i upamćen.

Organizacija Festival suvremenog židovskog filma Zagreb će, kada bude tehnički spreman, kao i prethodne video materijale, predstaviti i video sa pomenute diskusije.

U prilogu šaljemo transkript sa panel diskusije na temu „Holokaust i sjećanja”.

S poštovanjem,

Kristina Ćetković
NVO „35mm”

Transkript sa panel diskusije na temu „Holokaust i sjećanja”

Panelista Boris Raonić, programski direktor Građanske Alijanse: Mene ne brine previše što je ovdje možda mali broj ljudi, jer naprosto su, koliko prepoznajem ljudi koji mogu temu raširiti i ovo može biti samo mali i dodatni impuls svima nama koji smo ovdje da se dodatno pozabavimo i angažujemo po pitanju ovoga o čemu večeras pričamo.

Veliko je zadovoljstvo imati ovakve prethodnike, ali je to i veliki problem. Ja, prosto sam uživao slušajući sva četiri prethodnika, ne poznajem istoričara ili filozofa kojeg bi radije slušao na ovoj temi u Crnoj Gori od dva profesora, i sjećam se nastupa gospodina Pavlovića. Bukvalno iz anti-ratnog pokreta svega je par pojedinaca koji bi možda mogli više o ovome da pričaju. Gospodin Jaša Alfandari je takođe odlično pokrio temu, tako da je meni ostalo premalo prostora da kažem, maltene većina stvari koje sam mislio sad da kažem su rečene i ne bih volio da se ponavljam, možda bih u nekim detaljima samo dopunio i možda postavio par pitanja ili ponudio neke odgovore koje su prethodnici postavili.

Mi smo pričali večeras i nabrojali smo ko su sve to žrtve holokausta. Žao mi je što nisu od samog početka, od prvog govornika pa dalje spomenute i ostale žrtve holokausta, to su bile i osobe sa invaliditetom, politički neistomišljenici, LGBT osobe. Naravno, Jevreji su bili najveće žrtve holokausta i tu je istorija jasna. Rome takođe nismo spomenuli, istorija je jasna ali se možda previše zapostavlja na ovakvim skupovima i literaturi o samim žrtvama.

Ja sam ovih dana malo istraživao i te cifre uopšte nisu toliko male, kao što nam na prvi pogled možda izgledaju. Meni je drago da je gospodin Jaša spomenuo i to neću ponavljati, ali evo mogu da vas pozovem i da pogledate, postojale su reakcije i same Crne Gore na ovo što je hrvatski ministar kulture izjavljivao. U Crnoj Gori je premalo tome posvećeno pažnje, vjerovatno iz straha prema nekim lažnim dobro susjedskim odnosima, da se ne poremete, ali neke stvari naprosto ne treba prećutati i meni je drago da je grupa intelektualaca iz Crne Gore reagovala na takve stvari.

Šta je to sjećanje i zašto anticionizam su stvari koje možda bih mogao da ponudim kao dodatni element ove priče, da se kažem ne bih ponavljao. Ono što se sada u državi Izrael dešava je nešto što se dešava i na regionu Balkana. Ja moram podsjetiti da ovo što se desilo na prostoru Balkana 90-ih i tu je istorija jasna i tu je sve rečeno, tu imamo i Haški sud i pravosnažne sudske presude i brojni naučni radovi su mnogo šta rekli. Malo me je iznenadilo čuđenje gospodina Jaše na Titov termin anticionizam, jer ja podsjećam da Semitski narodi nisu samo Jevreji, postoje još neki Semitski narodi i ono što se sada dešava na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih Semitskih naroda je neka nova vrsta holokausta možda i najveća u ovom vijeku. Ono što palestinski narod sada proživljava u državi Izrael je nešto što svakako treba svi da kažemo, svi treba da pogledamo, možda to nekome ne prija.

Panelista Jaša Alfandari, predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori: Ovo ne što mi ne prija, ovo nije tema i ovo nije politička tribina.

Panelista Boris Raonić, programski direktor Građanske Alijanse: Oćete da kažete nešto?

Panelista Jaša Alfandari, predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori: Doviđenja, sretno!

Panelista Boris Raonić, programski direktor Građanske Alijanse: Doviđenja gospodine Jaša ali to su neke stvari kojima se svakako moramo…

Panelista Jaša Alfandari, predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori: Tema je holokaust, a ne Izrael, Palestinci i šta se dešava u Izraelu, i nećemo menjati jedno za drugo. To je Vaše bilo da vodite ovaj razgovor. Svaka Vama čast i organizatoru. Prijatno i doviđenja.

Panelista Boris Raonić, programski direktor Građanske Alijanse: Mene uopšte ne iznenađuje ovakvo ponašanje, ovo je nešto što smo toliko puta vidjeli do sad.

Panelista Jaša Alfandari, predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori: Izvinite gospodine Raoniću, prvo nismo na istom nivou, Vi ste iznad mene, ok? Drugo, držite se teme i nemojte podmetati kukavičje jaje. Veze nema holokaust sa Izraelom, veze nemaju Jevreji sa Izraelom. Naučite prvo dobro temu i nemojte površno da govorite a Vi možete i nemojte mene okarakterisati da je to tipično, Vi ne znate šta sam ja i kakav sam tipično. Toliko o tome.

Panelista Boris Raonić, programski direktor Građanske Alijanse: Dobro, ja bih možda zamolio..

Panelista Jaša Alfandari, predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori: Ništa drugo, da se izvinite, možda zato što sam Vas pogrešno razumeo, ali nisam, ovo je Vaš cilj, da dođete o tome da pričate.

Gospodin Alfandari izlazi iz sale…

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Smart
Projekat "Korak po Korak" za Jačanje Regionalne Saradnje i Borbu protiv Krijumčarenja Migranata na Zapadnom Balkanu
Jelena Ristovic, Gradjanska alijansa
Romi simbol diskriminacije, brak sa pripadnicima te zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana/ki
GA YIHR
U znak sjećanja na žrtve ratnog zločina Deportacije
Milan Radovic
Crnogorski zvaničnici odluke o rezoluciji o Srebrenici treba da donose vođeni isključivo interesima naše zemlje
pogled-naprijed-korica-mne-(17x20) (1)
Objavljena publikacija: „18 godina nezavisnosti – pogled naprijed. Putokaz ka EU napretku“

Pretraga