Enter your keyword

Kako drugacije objasniti stav “primarnih” zagovarača ovog procesa iz NVO sektora koji se zgražavaju nad činjenicom da se naša država opisuje kao agresor na Hrvatsku? Crna Gora jeste bila agresor i to i dalje ostaje najsramnija stranica u njenoj slobodarskoj istoriji u kojoj je uvijek branila svoju teritoriju i slobodarska stremljenja, nikad ne ugrožavajući druge, pogotovo susjede.

Lamentiranje nad “propuštenom prilikom da se sa Hrvatskom razgovara prije nego što je prijedlog Zakona dostavljen Saboru” te skandalozno pozivanje da se “ambasadoru Hrvatske uruči protestna nota” i to od NVO aktivista je ništa drugo do naopaka revizija istorije i njeno besramno friziranje.

Jedno “izražavanje žaljenja” od zvaničnika koji su CG poveli u agresiju i priznanja za doprinos razvoju odnosa glavnim akterima agresije na Hrvatsku devedesetih – dodijeljene od predstavnika hrvatske manjine u CG nijesu nikakav pomak naprijed sve dok zvanična Podgorica ne okrene zrcalo ka sebi i konačno počne lustracija po svim osnovama za ovaj besmisleni čin nezapamćen u našoj istoriji.

Ne postoji formulacija koja u pomenutom prijedlogu Zakona može zaobići saučesništvo Crne Gore i ovakvi napori da se pod bivšu državu podvedu naša nepočinstva su u najmanju ruku bizarni i ne doprinose suočavanju sa prošlošću te cjelokupnom društvu, pa i kolegama iz civilnog sektora treba i mora biti jasno.

Tek potpunom otvorenošću i nazivanjem stvari iz mračnih devedesetih pravim imenom, možemo krenuti dalje u razvoj dobrosusjedskih odnosa jer u evropskoj porodici kojoj stremimo – to je ključni sastojak integracija.

Ajša Hadžibegović
Razvojna direktorica GA