Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE POVODOM IZVJEŠTAJA O SLOBODI MEDIJA REPORTERA BEZ GRANICA

Crna Gora se u ovogodišnjem Izvještaju o slobodi medija koji objavljuju Reporteri bez granica nalazi na neslavnom 103 mjestu, gdje smo napredovali za 3 mjesta sa 106 pozicije na kojoj smo bili prošle godine. Ispred nas su sve zemlje regiona izuzev Makedonije a u Evropi smo na samom začelju. Postavlja se pitanje zasto je tako ako postoji medijski pluralizam? Izvještaj otkriva i razloge: u osvrtu na stanje u Crnoj Gori, Reporteri bez granica akcenat daju na pritisak na javne emitere precizirajući da su vlasti “povećale pritisak na javnog emitera RTCG da promijeni nezavisnu uređivačku politiku i postavile vodeće pristalice vladajuće stranke DPS na ključnim pozicijama u RTCG-u.” Primijetićemo da je slična situacija i u Agenciji za elektronske medije gdje je odstranjen predstavnik NVO u istovjetnoim maniru, u kom je vladajuća većina prekomponovala Savjet AEM ignorišući zakone i pozitivne pravne propise.

Uporni napori države da povrati kontrolu nad javnom riječju na Javnom servisu reflektovao se stoga i na ovogodišnju poziciju na listi medijskih sloboda ali je posebno zabrinjavajuce što se u izvjestaju navodi da su novinari “maltretirani i ugroženi od strane onih koji vladaju u zemlji” što nije novina ali se tome pridodaje i crnogorski pravosudni trend da “nijedan fizički napad na novinare prethodnih godina nije bio kažnjen u 2017 godini”.

Generalno, NVO 35mm i Građanska alijansa su posebno zabrinuti što je većina činjenica koje su dovele do ovakve pozicije Crne Gore sistematski posložena u dokumenatcu “Silom na sedmu” koji smo producirali sa novinarima TV Vijesti (a koji mozete naci na nasem Youtube kanalu https://www.youtube.com/watch?v=ZqQ40xHxJ30 ) a zapravo predstavlja slučajeve ubistva i napada na novinare stare više od deceniju koji nemaju konačno iskodište u istragama a u nekim slučajevima- zbog inertnosti postupajućih tuzilastava- prijeti im zastara. Tako, i ove godine Reporteri bez granica napominju da su u “nekim slučajevima tužioci vršili pritisak na novinare da otkrivaju svoje izvore a kao veliki izazovi apostrofiraju se autocenzura i bezbijednost.“

Kleveta je, napominje se, “dekriminalizovana od 2011. godine, ali su uobičajene tužbe protiv nezavisnih novinara i medija.” U tom kontekstu, zanimljivo bi bilo da se vidi kako će na izvještaj za sljedecu godinu uticati posljednja izjava novoizabranog predsjednika o pojedinim fašističkim medijima i NVO, imajući u vidu da je po pravilu, zapaljiva retorika Đukanovića u prošlosti vodila do novih pritisaka na medije i napada na novinare.

Ono što ovogodišnju sliku čini još tamnijom jeste činjenica da se obruč mekane cenzure polako steže oko medija koji nijesu pod kontrolom vladajuće strukture pa se “medijske kuće suocavaju sa značajnim ekonomskim poteškoćama koje se ogledaju u činjenici da većina državnih agencija podržava pro-vladine medije plaćajući svoj reklamni prostor u tim medijima.“

Cijenimo da je pojava pogubna za slobode u Crnoj Gori generalno i pokazatelj je da se novac svih građana koristi za posljednji stadijum u obracunu sa neposlušnim reporterima i medijskim kućama pod formulom- ako nijesi sa nama, onda nema ni “naseg” novca.

Dodajmo tome da je sistem medijskog pluralizma ozbiljno ugrožen nedavnim prekompomnovanjem i kupovinom medija u Crnoj Gori, u kom slučaju se da naslutiti stvaranje monopola koji mogu negativno uticati i na oglašavanje te negativno uticati na ionako raslojenu i podijeljenju medijsku scenu.

Na kraju, u Izvještaju se posebno naglašava slučaj Jova Martinovića, “istraživačkiog novinara optuženog za sverc narkotika, koji je uslovno pušten početkom 2017. godine, ali još uvijek čeka na ishod svog sudskog procesa.” Sve ovo se dešava u vrijeme mandata sadašnjeg vd Generalnog direktora Direktorata za medije Željka Rutovića, koji se bavi sa svim sem sa poboljsanjem uslova u kojima mediji rade i osnaživanjem njihove pozicije.

Sveukupno stanje medijskih sloboda zabrinjava, u zemlji gdje medijsko višeglasje ocigledno ne daje rezultate sve dok se za obračun sa onim glasovima koji vlastima ne odgovaraju- koriste metode navedene u obrazloženju ovogodišnje, i dalje porazne, pozicije Crne Gore na listi Reportera bez granica.

S poštovanjem,

Darko Ivanović
direktor „35mm“

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga