Enter your keyword

Napominjemo da je GA od početka pratila suđenje novinaru Živkoviću. Već smo na prvom suđenju čuli svjedočenja policijskih službenika koji su potvrdili priču novinara ali ne i direktora Uprave policije, koji je tvrdio da je novinar odbio da izvrši naređenje policijskog službenika. Kako se pokazalo da direktor Stojanović nije saopštio istinu obraćajući se Savjetu za građansku kontrolu rada policije, pozivamo ga da prestane sa pravdanjem postupanja policijskih službenika, već da preuzme odgovornost i podnese ostavku i da se izvini javnosti i novinaru zbog miješanja u sudski postupak, čime je sa pozicije direktora UP dozvolio sebi da ozbiljno ugrozi pravo na nevinost novinara Živkovića.

Podsjećamo da su međunarodne organizacije Savjet Evrope, Evropski Komitet za prevenciju torture (CPT), Amnesty International, Civil Rights Defenders i ostali pokazali veliko interesovanje za odnos policije prema novinaru Draženu Živkoviću a većina njih javno su reagovali i tražili informacije od MUP-a koje se odnose na postupanja prema gdinu Živkoviću. Savjet Evrope utvrdio je da su policijski službenici tokom protesta takođe napali novinara Gojka Raičevića i da je direktno ugrožen od strane države.

Na kraju, GA traži i da se utvrdi komandna i odgovornost svih policijskih službenika koji su postupali, što je dovelo do nezakonitog hapšenja novinara Dražena Živkovića. Neprihvatljivo je da se novinaru stavljaju lisice na ruke dok radi novinarski posao a da pri tom ne pruža nikakav otpor, čime su ga spriječili da izvještava o akciji policije koja je sprovedena na javnom mjestu i da vrši službenu dužnost u ime građana Crne Gore, koji imaju pravo da budu informisani. Novinar Živković tvrdio je da je snimao prebijanje drugih građana od strane policije, pa Tužilac i ostali državni organi moraju ispitati te navode do kraja, posebno jer je Savjet za građansku kontrolu rada policije već utvrdio kršenje prava građanina Bajčetića, što je, kako sam Živković tvrdi snimao i što je bio povod za njegovo hapšenje. Prekomjerna, neopravdana i nezakonita upotreba sile u ovom slučaju, ponovo je stavila slobodu izražavanja u zapećak, baš kako je stajalo i u izvještaju Evropske komisije, koji ocjenjuje da nema napretka u toj oblasti.

S poštovanjem,

Milan Radović
Koordinator programa ljudskih prava

Milica Đokđurić
Koordinator medijskog programa