Unesite ključnu riječ

Prema navodima do kojih smo došli povrijeđeni su i hapšeni su novinari, povrijeđen je i prebijen određen broj učesnika protesta, povrijeđeni su i privedeni poslanici u Skupštine Crne Gore.

Posebno osuđujemo što su jutros bili uhapšeni novinari Dnevnih novina DAN Dražen Živković i Urednik portala in4s Gojko Raičević. Oba novinara su optužena da nijesu izvršila naređenje da napuste zaštićenu zonu. Posebno zabrinjava da su sredstva prinude primijenja u oba slučaja iako novinari nijesu pružali otpor, pa je Raičević dobio udarac od policijskog službenika u predjelu bubrega i bio je odgurnut prilikom ulaska službeno vozilo „maricu” pri čemu je zadobio i povredu koljena. Novinaru Živkoviću stavljene su lisice iako nije pružao nikakav otpor. Na ovakav način prekršeno je i pravo javnosti da zna i da bude upoznato sa svim što se dogodilo jutros ispred Skupštine Crne Gore.

Smatramo da je nedopustivo da se u demokratskoj zemlji kakvom se predstavljamo demonstrira brutalna sila nad novinarima i učesnicima mirnih okupljanja. Hapšenje novinara i primjena sile nad urednikom jednog od medija te sprječavanje novinara da obavljaju svoj posao je nešto što institucije moraju da nepristrasno ispitaju.

Istraživači Građanske alijanse su se danas na terenu prateći cijelu situaciju i suđenja novinarima uvjerili da su policijski službenici postupali suprotno zakonskim propisima i međunardonim standardim prilikom hapšenja novinara.

S toga, mi, predstavnici pet nevladinih organizacija pozivamo nadležne institucije Vrhovno državno tužilaštvo, Osnovno državno tužilaštvo, Ombdusmana, Savjet za građansku kontrolu rada policije, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije i Etički odbor Uprave policije i samu Upravu policije, da postupe po dužnosti, isprate ovaj slučaj sa najvećim stepenom pažnje, neodložno sprovedu hitnu, nezavisnu i efikasnu istragu.

S poštovanjem,

Građanska Alijansa
ADP – Zid
NVO „4 LIFE”
ALFA Centar
LGBT Forum Progres