Unesite ključnu riječ

Posebno jer organizatori protesta nastavljaju mirno da se okupljaju a policija i dalje najavljuje reakcije.

Policijske snage su, na zahtjev Komunalne policije, 17. septembra ujutru u 6:00 časova započele akciju prekida protesta, jer je organizatorima istekla dozvola koju su imali. Tom prilikom službenici policije su primijenili sredstva prinude jer okupljeni nijesu željeli da prekinu proteste. Jedanaest građana je uhapšeno među kojima su i dva poslanika, dva novinara koja su bila na službenom zadatku, odbornik u lokalnom Parlamentu i drugi. Brojni od njih zadobili su povrede i pružena im je medicinska pomoć u Kliničkom centru.

Istraživači GApratili su dešavanja na terenu i vršili monitoring policijskih postupanja. Posebnu zabrinutost izražavamo zbog nezakonitog hapšenja dva novinara na radnom zadatku, pri čemu je jedan od njih zadobio i fizičke povrede od policijskih službenika iako nijesu pružali nikakav otpor. Jedan od novinara na suđenju koje je pratio istraživač GA je saopštio da smatra da je razlog njegovog lišavanja slobode to što je snimao situaciju u kojoj desetak službenika policije bije jednog građanina.

Ustav Crne Gore garantuje slobodu mirnih okupljanja i ne predviđa mogućnost da nadležni organi mogu da zabrane mirna okupljanja:

Sloboda okupljanja

Član 52

Jemči se sloboda mirnog okupljanja, bez odobrenja, uz prethodnu prijavu nadležnom organu.

Sloboda okupljanja može se privremeno ograničiti odlukom nadležnog organa radi sprječavanja nereda ili vršenja krivičnog djela, ugrožavanja zdravlja, morala ili radi bezbjednosti ljudi i imovine, u skladu sa zakonom.

Građanska alijansa posjeduje informacije da kretanje određenih građana iz ostalih gradova ka Podgorici zabranjuje policija i da se narušavaju prava građana na slobodu kretanja. Građanska alijansa radi na prikupljanju informacija i dokaza o prekoračenju ovlašćenja od strane policije. Do sada, imamo informaciju novinara Gojka Raičevića i Dražena Živkovića o zloupotrebi ovlašćenja i nanošenju povreda od strane policije.

Na kraju vas pozivamo na brzu reakciju i pomoć u cilju zaštite ljudskih prava i prevazilaženju trenutne situacije kako ona ne bi uzela ogromne razmjere.

Pogledajte sledeće linkove :

https://www.youtube.com/watch?v=V2Yt1FxSdEg

https://www.youtube.com/watch?v=S_dEc3sXozo

Pogledajte sledeće fotografije:

S poštovanjem,

Milan Radović
Koordinator programa ljudskih prava

Zoran Vujičić
Koordinator porgrama vladavine prava