Enter your keyword

Podsjećamo da za ratne zločine počinjene na teritoriji Crne Gore, do danas nema ni jedne optužnice koja se bavi komandnom odgovornošću, a ni direktni počinioci uglavnom nisu identifikovani i osuđeni.

Iako presuda Merčepu izostavlja 25 još uvijek neidentifikovanih žrtava, može se reći da je dio civilnih žrtava pravdu dočekao gotovo četvrt vijeka kasnije. Presuda Merčepu je značajna jer doprinosi i regionalnom procesu suočavanja sa prošlošću sa aspekta izuzetno važne, a uglavnom zanemarivane komandne odgovornosti. Ova pravna doktrina odnosi se na nesprečavanje zločina, odnosno nečinjenje koje po Haškoj konvenciji može da bude osnov krivične odgovornosti. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Hrvatske u svom izvještaju procjenjuju da je Merčep, kao faktični zapovjednik, reagovao na prva dva hapšenja Rajčevića i Gunjevića, zločina nad svim kasnije privedenima, zlostavljanima i ubijenima vjerojatno ne bi ni bilo. U procesima tranzicione pravde i pokrenutim sudskim postupcima pred domaćim sudovima u bivšim republikama SFRJ rijetke su optužnice za komandnu odgovornost.

Napominjemo, da je u Crnoj Gori najviša kazna u procesu suočavanja sa prošlošću presuđena kuvaru koji je dobio četiri godine zatvora u slučaju Morinj. Zato i ne čudi što se sa relevantnih adresa kao što je Evropska komisija proces suočavanja sa prošlošću ocjenjuje kao pasivan.

Sudski postupci u četiri ratna zločina koji su se dogodili na teritoriji Crne Gore, – “Morinj”, „Bukovica”, „Deportacija”, „Kaluđerski laz”- pravosnažno su okončani. Samo u jednom predmetu donijeta je osuđujuća presuda. Zbog zlostavljanja hrvatskih vojnika 1991. i 1992. godine, koji su zarobljeni na ratištu u blizini Dubrovnika, a potom dovedeni u logor Morinj, u blizini Kotora osuđeni su na četiri godine zatvora I. M. , na tri godine Š. L. i B. G., dok je I. G. osuđen na dvije godine zatvora. U svim ostalim slučajevima, svi optuženi oslobođeni su odgovornosti.

Državno tužilaštvo Crne Gore najavilo je reviziju u sedam predmeta za ratne zločine među kojima su i četiri najveća kako bi provjerili da li je moguće identifikovati još neke osumnjičene. Nadamo se da će i ova presuda iz Zagreba, kao i najavljena revizija od strane tužilaštva, motivisati one koji su u posjedu informacija da urade pravu stvar i pomognu ostvarenju pravde za sve civilne i nedužne žrtve.

Ajša Hadžibegović
Predsjednica UO NF „Građanska alijansa”