Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

GRAĐANI OSLOBOĐENI KOJI SU LIŠENI SLOBODE TOKOM PROTESTA

Obavještavamo javnost da su skoro svi građani koji su lišeni slobode te večeri oslobođeni odgovornosti. Među njima je bilo onih koji nijesu učestvovali na protestima, koji su uhapšeni ispred svojih kuća, starijih i bolesnih i onih koji su zadobili povrede. Napominjemo da je Uprava policije 25. oktobra 2015. godine saopštila da je lišila slobode 12 lica. Od tog broja, po našim informacijama, deset lica je oslobođeno, među kojima su i dva poslanika. Ne posjedujemo informacije za dvije osobe. Ovim se pokazuje da su tvrdnje direktora policije – da su policijski službenici postupali u skladu sa zakonom netačne, dok se sa druge strane pokazalo tačnim sve ono na šta je Građanska alijansa ukazivala u svojim nalazima tokom monitoringa protesta.

Istrage protiv policajaca koji su prekomjerno upotrebljavali silu i zlostavljali građane, izostale su, a na osnovu malog broja aktivnosti koje su sprovedene, može se ocijeniti da su neefikasne, spore i pristrasne, i da nijesu vodile identifikovanju počinilaca torture nad građanima koji su se udaljavali sa protesta. Policija, a posebno tužilaštvo, trebalo je da ulože mnogo više napora i identifikuju sve policijske službenike koji su kršili ljudska prava tokom protesta i da ih procesuiraju, u skladu sa zakonom, u cilju zaštite prava građana i integriteta Uprave policije. Nažalost, istraga je rezultirala lišavanjem slobode samo dvojice službenika, iako je GA registrovala 25 predmeta u kojima je došlo do kršenja ljudskih prava. Video materijalom zabilježeno je da je više od 20 službenika policije brutalno prebijalo građane. GA je zatim dokumentovala medicinske izvještaje, fotografije, slučajeve u kojima je uništena imovina građana i slučajeve prebijanja građana koji nijesu ni bili na protestima, kao i prebijanje i privođenje novinara. Za sve slučajeve, zainteresovane su međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ovakvim postupanjem i kasnijim nečinjenjem nadležnih nanijeta je ogromna šteta državi i njenim građanima.

GA poziva sve građane koji su povrijeđeni i nezakonito hapšeni da pokrenu postupke za nadoknadu štete. Imajući u vidu nepostupanje institucija u otkrivanju i procesuiranju policijskih službenika, građane ujedno pozivamo da informišu javnost ukoliko i u tim procesima država zadrži pasivnu ulogu i dođe do opstrukcija. Takođe, želimo da istaknemo da su Zaštitnik ljudskih prava i Savjet za građansku kontrolu rada policije do danas, u najvećem broju slučajeva koje im je GA prijavila, utvrdili kršenje prava od strane policijskih službenika.

S poštovanjem,

Milan Radović
Koordinator programa ljudskih prava

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga