Enter your keyword

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine, a podsjeća na dan kada je oslobođen koncentracioni logog Aušvic. Prema podacima Državnog muzeja logora, u logoru Aušvic stradalo je najmanje 1,1 milion ljudi, uglavnom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije, pripadnici LGBT zajednice i drugih naroda. Strašne patnje jevrejskog naroda i mnogih drugih žrtava nacizma ostavile su neizbrisiv ožiljak širom Evrope.

Obilježavanje današnjeg dana predstavlja podsjetnik da je ljudski život ispred svega, da je svaki čovjek bitan i da mora biti zaštićen bez obzira na boju kože, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Nacizam i fašizam su, nažalost, i dalje izraženi kod nas. Svi događaji koji se dešavaju u posljednje vrijeme upućuju na to da duh prošlosti i dalje obitava među nama. Na nama je da učinimo sve što je do nas da se dešavanja iz prošlosti ne zaborave i ne ponove. Na to nas obavezuju sve žrtve u čije ime danas zdrav razum treba da pošalje poruke mira, tolerancije i međusobnog razumijevanja.