Unesite ključnu riječ

Ovo je bila tema jučerašnje diskusuje NJ.E. ambasadora Francuske Kristijana Timonija i NJ.E. ambasadora Njemačke Petera Feltona, koja se organizovala kao završna aktivnost Škole tranzicione pravde u Informaciono-dokumentacionom centru.

Polaznici škole – studenti prava i političkih nauka – su imali priliku da steknu nova znanja o tranzicionoj pravdi i važnosti suočavanja sa prošlošću kroz formu različitih predavanja, ali i obuka na kojim su učili o načinu prikupljanja informacija i pisanja istraživačkih priča. Na jučerašnjem završnom susretu, mogli smo čuti kako je tekao proces pomirenja i saradnje između Francuske i Njemačke i koji su trenutno važeći narativi među mladom populacijom u njihovim državama.

Gospodin Timonije je istakao: “Treba održati sjećanje živim i to je važno, između ostalog i radi izgradnje budućnosti. Prošlost ne mora biti teret i to možete naučiti iz našeg primjera.” Gospodin Felton se osvrnuo na značajnu ulogu političara u ovom procesu i istakao važnost odgovornosti političara da omoguće da se govore i rade prave stvari i da to omoguće široj populaciji, naročito mladima.

Nakon dinamične diskusije, polaznici Škole su predstavili koncepte svojih istraživačkih priča koje će biti predstavljene široj javnosti. Istraživačke priče su obuhvatile tri teme: Kaluđerski laz, Deportacije i Napad na Dubrovnik. Na kraju događaja NJ.E. ambasadori su podijelili sertifikate učesnicima o uspješnom pohađanju Škole tranzicione pravde.

Projekat “Škola tranzicione pravde” je implementiran uz podršku ambasade Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji i u Crnoj Gori.