Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

ŠTA BI CRNA GORA MOGLA I TREBALO DA NAUČI IZ FRANCUSKO-NJEMAČKOG ISKUSTVA U POGLEDU SARADNJE I POMIRENJA?

Ovo je bila tema jučerašnje diskusuje NJ.E. ambasadora Francuske Kristijana Timonija i NJ.E. ambasadora Njemačke Petera Feltona, koja se organizovala kao završna aktivnost Škole tranzicione pravde u Informaciono-dokumentacionom centru.

Polaznici škole – studenti prava i političkih nauka – su imali priliku da steknu nova znanja o tranzicionoj pravdi i važnosti suočavanja sa prošlošću kroz formu različitih predavanja, ali i obuka na kojim su učili o načinu prikupljanja informacija i pisanja istraživačkih priča. Na jučerašnjem završnom susretu, mogli smo čuti kako je tekao proces pomirenja i saradnje između Francuske i Njemačke i koji su trenutno važeći narativi među mladom populacijom u njihovim državama.

Gospodin Timonije je istakao: “Treba održati sjećanje živim i to je važno, između ostalog i radi izgradnje budućnosti. Prošlost ne mora biti teret i to možete naučiti iz našeg primjera.” Gospodin Felton se osvrnuo na značajnu ulogu političara u ovom procesu i istakao važnost odgovornosti političara da omoguće da se govore i rade prave stvari i da to omoguće široj populaciji, naročito mladima.

Nakon dinamične diskusije, polaznici Škole su predstavili koncepte svojih istraživačkih priča koje će biti predstavljene široj javnosti. Istraživačke priče su obuhvatile tri teme: Kaluđerski laz, Deportacije i Napad na Dubrovnik. Na kraju događaja NJ.E. ambasadori su podijelili sertifikate učesnicima o uspješnom pohađanju Škole tranzicione pravde.

Projekat “Škola tranzicione pravde” je implementiran uz podršku ambasade Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji i u Crnoj Gori.

 

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga