Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

SUSPENDOVANJE ČLANSTVA U OGP-U ZAHTIJEVA ODGOVORNOST

S početka 2015. godine GA je pokrenula postupak kod Upravnog suda koji je pokazao da je do formiranja Operativnog tima za implementaciju POV-a došlo do grubog kršenja zakona i propisanih procedura od strane g. Kusovca, zbog čega je Upravi sud i poništio Odluku o imenovanju tima. G. Kusovac svjestan ishoda i pokušavajući da zataška svoju odgovornost prije zvanične odluke suda krenuo je u formiranje novog tima, pod izgovorom promjene naziva pa se novi tim umjesto starog Partnerstvo otvorenih vlada nazvao Partnerstvo otvorenih uprava. Da stvar bude gora, ovaj tim je sastavljen od predstavnika različitih vladinih resora ali i pet predstavnika nevladinih organizacija. Na ove devijacije ukazivali smo javno i Premijeru ali i ukupnoj javnosti sa ciljem da se jasno utvrdi odgovornost g. Kusovca i zahtjevom za njegovim razrešenjem zbog protivzakonitih postupaka. Međutim, kako Vlada Crne Gore a i ostali članovi Operativnog tima nijesu imali sluha za ove stvari, g. Kusovac je nastavio da djeluje u istom pravcu samo snažnijim intenzitetom gdje je u potpunosti marginalizovao Operativni tim, predstavnike civilnog sektora u njemu koji se nijesu sastajali redovno niti imali bilo kakve informacije o radu Tima. Ono što su Vlada i Operativni tim tolerisali, naravno nadležni u Partnerstvu otvorenih vlada nijesu, pa je Crna Gora, nakon Turske, jedina zemlja kojoj je suspendovano članstvo. Gdin Kusovac je za vrijeme obavljanja svoje funkcije uspio da praktično devastira sve što se u prethodnom periodu ostvarilo u dijelu otvorenosti, transparentnosti, komunikacije Vlade sa građanima ali i participacije i učešća u kreiranju politika. Čak je Crna Gora i nagrađivana zbog svojih aktivnosti u OGPu.

Podsjetićemo da smo ukazivali na nedostatke rezultata kada je u pitanju portal “e- peticije”, koji su na mišiće i uz pomoć civilnog sektora uspjeli da uspostave njegovi prethodnici. Jednako su zakazali i kada je u pitanju platforma za prijavljivanje službenih vozila. Sjajne ideje i novouspostavljene alate koji su građani počeli da koriste u cilju povećanja transparentosti i odgovornosti gdin Kusovac je svojim dolaskom na funkciju apsolutno uništio. Štete koje prouzrokuje ovakvo djelovanje pojedinaca na odgovornim funkcijama su dalekosežne i ostavljaju ozbiljne posljedice po ukupno društvo. Nevjerovatno je da osobe koje su antipodi svih onih vrijednosti koje su bazirane na transparentnom i odgovornom fukncionisanju budu upravo zadužene da se bave njihovim promovisanjem. Suspendovanje u POV-a predstavlja jasnu poruku u vezi stanja od strane onih koji su spremni da objektivno i jasno saopšte stavove o situaciji u Crnoj Gori.

Zbog svega pomenutog pozivamo Vladu Crne Gore i premijera Markovića da konačno razriješe dužnosti gdina Srđana Kusovca kako bi spriječila dalje činjenje štete koju je vrlo teško ispraviti.

Boris Raonić
Programski direktor GA

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga