Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

REAGOVANJE NA IZJAVU G. GORANA ĐUROVIĆA

Pećina iz koje je izvukao argumente očigledno nije imala dovoljno svijetla pa nije mogao ili nije stigao da se upozna sa Zakonom i Pravilnikom.

Elementarno neznanje je i prozvelo to da se g. Đurović osmjeli da nas uči i kakve bi odluke u SAEM trebali da donosimo, kršeći član 22 Zakona o elektronkskim medijima kojim je propisano da članovi Savjeta Agencije za elektronske medije svoju dužnost obavljaju samostalno, nezavisno…i da niko nema pravo da na bilo koji način utiče na rad člana SAEM-a, niti je on dužan da poštuje bilo čije instrukcije u vezi sa svojim radom, osim odluka nadležnog suda. Ali razumijem, navikao je to u drugim Savjetima, pa misli da je matrica ista.

Čitavog života, razne neznavene medijsko/moralne vertikale edukujem kako ne bi potpuno skliznule u ponor banalnog i tako ovog puta dolazim do ključne tačke ovog besplatnog časa: postupak raspodjele novca je obustavljen jer je u toku postupka po javnom konkursu došlo do ugrožavanja tajnosti podataka o toku i rezultatima određenih radnji koje prethode donošenju odluke o raspodjeli sredstava, što dovodi u pitanje obezbjeđivanje primjene načela transparentnosti, objektivnosti i nepristrasnosti u radu Savjeta.

Da budem plastičan: u sred konkursa stiže pismo od Antene M u kom se upozorava Savjet da primijeni staru metodologiju jer je Antena M “u saznanju” da se nije primijenila.

Direktor AEM predlaže obustavu dok se ne provjere svi navodi i postupci u tenderskoj proceduri, jer je ovaj emiter prekrsio pravila konkursa i doveo sebe u privilegovan položaj.

Savjet Agencije je zaključio da dopis emitera „Radio Antena M” predstavlja pokušaj uticaja na članove Savjeta Agencije i ometanje da svoj rad obavljaju na način propisan aktima, i stoga je poslije tri sjednice obustavljen javni konkurs.

Ista Antene M koja je do sada u četiri raspodjele zbirno dobila više novca od čak 17 drugih stanica a pretendovala je da na ovoj raspodjeli sa 13 kandidovanih projekata dobije gotovo 35% sredstava od ukupno 264.000 eura.

A razlozi za takvu odluku su zabilježeni u zapisnicima sa sjednica i nakon što se usvoje – tek ćete imati što pročitati.

Dakle, kod donošenja ove Odluke, SAEM je u potpunosti ispoštovao Zakon i Statut Agencije a svaka drugačija odluka bi bila nezakonita i nepravična. Ko tvrdi suprotno po mom mišljenju je neznalica i običan manipulator.

G. Đurović nam sugeriše da promijenimo Pravilnik o raspodjeli sredstava iz Fonda potpuno previđajući činjenicu da je pravni osnov za izmjenu ovog Pravilnika ukinut odlukom Ustavnog suda od 03.03.2017.g. Cijeneći neophodnost primjene Odluke, Agencija je od Ustavnog suda Crne Gore zatražila mišljenje šta dalje sa sredstvima prikupljenim prije stupanja na snagu ove Odluke.

Razumijem da je teško gubiti privilegije na koje ste navikli godinama, međutim kod SAEM-a nikada nije bilo privilegovanih, a ubuduće ću uvijek tražiti da članovi Savjeta za koje postoji sumnja da u određenim predmetima imaju konflikt interesa, budu izuzeti prilikom donošenja odluka u tim predmetima.

I na kraju, o legitimnosti izbora članova SAEM-a, legalisto, pustite da riječ kažu nadležni organi jer Vaše mišljenje ne interesuje ama baš nikog imajući u vidu procedure izbora u Savjetu RTCG-a za vas i vaše pulene, i sve blamaže sa osnivanjem desetina NVO u funkciji davanja podrške vašim kandidaturama.

Kakofonijom ove vrste ne dobijate ništa i zato preporučujem da ne brinete za rad Savjeta AEM jer na sreću tamo ne sjede ljudi kao što ste Vi. Jer je vama šokantno obustaviti raspodjelu zbog kršenja postupka, jer ko zna, valjda je ljepše trgovali uticajem pa na kantar podobnosti staviti kome treba dati novac.

Zato poruka svim emiterima od pvog člana Savjeta: postupak je samo obustavljen, a sredstva će (ako Ustavni sud ne bude određen) dobiti emiteri u novom postupku, gdje će po konačnoj odluci imati pravo na eventualne kritike i žalbe i pred sudskim instancama.

Ali bez nelegitimnih pritisaka, upozorenja, pozivanja prijatelja, rođaka i slično – već samo kroz legalnu proceduru i u skladu sa Zakonom i Pravilnikom.

Darko Ivanović
Generalni sekretar Građanske alijanse

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga