Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Svjedoci Striković i Vujošević tvrde da nijesu vidjeli okrivljenog Ljekočevića u stanici policije nakon dovođenja Mugoše

Danas je pred Osnovnim sudom u Podgorici nastavljeno suđenje za predmet iznuđivanja iskaza teškim nasiljem nad oštećenim Benjaminom Mugošom od strane policijskog inspektora Dalibora Ljekočevića tokom koje su saslušana dva svjedoka Ljubiša Striković i Nemanja Vujošević. Obojica su u vrijeme kritičnog događaja bili na funkcijama policijskih inspektora Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici u Centru bezbjednosti Podgorica. Treći svjedok – Radoman Vujačić kao i okrivljeni Ljekočević se nijesu pojavili na ročištu.

Podsjećamo da je Benjamin Mugoša 27. maja 2020. priveden u Centar bezbjednosti Podgorica, kao osumnjičeni za „bombaške napade“, koji se odnose na aktiviranje eksplozivne naprave u blizini ugostiteljskog objekta u Podgorici, kao i druge koja je aktivirana u blizini kuće nekadašnjeg viskog policijskog funkcionera. Već narednog dana 28. maja 2020, Mugoša je prijavio navode o torturi.

Prvi svjedok – Ljubiša Striković je naveo da su tog dana koji se veže za kritični događaj u jutarnjim časovima održali sastanak u stanici policije gdje su dogovarali akciju povodom pretresa i opservacija lokacija gdje borave bezbjedonosno interesantna lica. Tog dana su imali potrebu da obave pretrese na više lokacija, ali se ne sjeća na koje lokacije i jesu li u tom trenutku imali naredbu za pretres ili su je čekali. Kako navodi, planiranim pretresima, bio je i pretres kuće Benjamina Mugoše, ali se nije mogao izjasniti da li je Dalibor Ljekočević vršio opservaciju ili pretres na adresi Mugoše. U zapisniku o pretresu se ne konstatuje ko je vršio opservaciju, niti bilo ko vodi evidenciju o tome ko se šalje na opservaciju za određeni dan. Tog 27. maja je bio na njegovom radnom mjestu i sreo je Ljekočevića samo tokom održavanja jutarnjeg sastanka i kasnije u City kvartu prilikom opservacije jednog stana. Striković je naveo da nije vidio Benjamina Mugošu u stanici policije, niti da zna bilo šta o proceduri koja je sprovođena nad njim, na šta je Mugoša izjavio da on jeste vidio svjedoka Strikovića, ali da nije smio da mu se javi. Striković je dodao da se niko ne oslovljava sa “šefe” u njihovim krugovima, a da to naročito ne može biti Ljekočević jer svi oni imaju isti status, osim Koraća koji im je bio nadležni.

Drugi svjedok – Nemanja Vujošević, koji je trenutno suspendovan zbog postupka u vezi navoda o torturi koji je u toku, istakao je da je kritičnog dana zbog manjka policijskog kadra više policijskih službi bilo na ispomoć jedni drugima. Navodi da je prva adresa na kojoj je radio pretres bila kuća Benjamina Mugoše u Donjoj Gorici i da nije siguran da je istom prisustvovao Dalibor Ljekočević, ali misli da jeste. Nakon što su ustanovili da Mugoša sada živi na drugoj adresi, Vujošević se vratio u stanicu policije kako bi dobio nalog za pretres nakon kojeg je oko 9h bio na toj adresi. Tamo su zatekli Mugošu koji je bio vrlo korektan, pa se pretres odvijao bez problema, uz prisustvo njegovog advokata Damira Lekića. Naveo je da misli da su on i njegove kolege imali taktičke prsluke i da nijesu imali fantomke. Međutim, prvi svjedok je izjavio da Ljekočević prilikom pretresa stana u City kvartu nije nosio taktički prsluk.

Vujošević je nastavio izlaganje time da Ljekočević nije prisustvovao pretresu nove adrese Benjamina Mugoše na Zabjelu. Nakon što su oko 10.20h doveli Mugošu u stanicu policije, onda su nastavili sa drugim zadatkom na Zagoriču gdje je, po navodima Vujoševića, opservaciju vršio Dalibor Ljekočević. Pretres na toj lokaciji je trajao dugo, do 16-17h. Međutim, i Vujošević tvrdi da se, kada je u pitanju proces opservacije, u zapisnik ne unose ko su lica koja to vrše, niti se vodi evidencija raspodjele službenika UP na dnevnom nivou. Dodao je da kritičnog dana nije srijetao Ljekočevića u stanici policije, niti da zna njegovo kretanje nakon pretresa u Zagoriču. I on je naveo da se međusobno ne nazivaju nadimkom “šefe”, osim da ponekad tako nazivaju Srđana Koraća koji im je nadređeni. Tužiteljka je pitala sa kim je Dalibor Ljekočević bio na lokaciji prilikom opservacije, na šta je svjedok Vujošević odgovorio da se ne sjeća i da ga je vidio u službenom vozilu sa zatamnjenim staklima (vidio ga je kroz vozačko staklo u prolazu).

Sledeće ročište je zakazano za 11. april 2024. u 11h, za kad je određeno saslušanje policijskog inspektora Ivana Peruničića u svojstvu svjedoka. Prijedlog branioca okrivljenog Ljekočevića je da se za naredno ročište pribave zapisnici sa pretresa kuće u Zagoriču i da se ispita Peruničić koji je bio u autu sa svjedokom Nemanjom Vujoševićem prilikom te akcije.

Građanska alijansa će nastaviti aktivno da prati ovo i druga suđenja za slučajeve torture, u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za povredu i kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga