Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Neprihvatljiv jučerašnji odnos prema novinarima i njihovim kolegama

Crnogorski novinari i njihove kolege snimatelji su juče i sinoć satima čekali ispred zgrade Vlade Crne Gore na kiši i hladnoći, kojima nije bilo dozvoljeno da završetak sjednice sačekaju u prostorijama Vlade. Oni su bili primorani da na otorenom do 3.00h iza ponoći čekaju izjavu povodom odluke o izboru VD direktora policije, a da im se za sve to vrijeme nije omogućio pristup zatvorenoj prostoriji u kojoj bi mogli sačekati završetak sjednice.

Ovakvo neprihvatljivo ponašanje prema novinarima nije izdvojen slučaj i pokazatelj je nešeg odnosa prema ovoj profesiji i našim novinarima, ali i generalno njihovog lošeg položaja na koji kontinuirano ukazujemo. Novinari su često suočeni sa nepoštovanjem, neadekvatnim odnosom, pa i napadima, što predstavlja ozbiljan problem za slobodu medija i demokratiju uopšte. Dodatno, lošem položaju novinara doprinose i nedovoljno visoke zarade, nestabilnost, te različiti pritisci kojima su izloženi, a koji ugrožavaju poštovanje prinicipa medijske etike i profesionalnosti.

Zato podsjećamo naše zvaničnike, funkcionere i nadležne institucije da ne nije dovoljno samo deklarativno kroz objave, saopštenja i obraćanja poštovati ovu značajnu profesiju, već kada imaju priliku kao što je bila ova od sinoć, na djelu im ukazati osnovno poštovanje i pažnju. Na taj način daćemo na značaju medijskoj sceni, unaprijediti medijsko okruženje i profesionalnost, što će sigurno dovesti do poboljšanja kvaliteta medijske scene i sloboda u Crnoj Gori.

Sa druge strane, pozivamo i novinare da i sami kroz unapređenje sopstvene profesionalnosti i objektivnosti, utiču na unapređenje integriteta ove profesije i da međusobnim uvažavanjem i saradnjom poboljšaju položaj novinara i medija u Crnoj Gori.

Novinari su jedni od važnih nosioca i ključnih čuvara demokratije i našim poštovanjem i čuvanjem ove profesije, čuvamo naše demokratske principe i izgradnju otvorenog i transparentnog društva.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga