Enter your keyword

Konferencija će se održati 29-30 septembra 2015. u Podgorici, u Hotelu “Ramada”.

Konferencija će okupiti predstavnike Parlamenata iz zemalja regiona, izvršne vlasti, lidere organizacija civilnog društva i eksperte u oblasti energije.

Konferenciju će otvoriti predsjednik crnogorskog Parlamenta gdin Ranko Krivokapić, njemačka Ambasadorka u Crnoj Gori gđa Gudrun Steinacker, tim lider GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistocnu Evropu za energetsku efikasnost, gdin Johannes Elle, direktor ŠDR-a i predsjednik Građanske alijanse gdin Boris Raonić, zamjenik Generalnog sekretara Regionalnog Savjeta za saradnju gdin Gazmend Turdiu, predsjednik Privredne komore Crne Gore gdin Velimir Mijušković dok će uvodno predavanje održati direktor Sekretarijata Energetske Zajednice gdin Janez Kopač. Na konferenciji će biti uručeno i „ƞ (ETA) priznanje” koje se dodjeljuje osobama koje su svoju javnu eksponiranost iskoristile za javnu komunikaciju potrebe za brigom o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Cilj konferencije je razmjena informacija i ideja, poboljšanje razumijevanja dinamike i ciljeve EU i globalne održivosti energije ali i specifične izazove za države Jugoistočne Evrope ali i da podijeli primjere uspješnog kreiranja i sprovođenja politika, koje će pomoći pripremi regiona Jugoistočne Evrope za punu integraciju u energetski prostor Evrope. Konferencija je dio regionalne inicijative “Javni dijalog o održivom korišćenju energije u Jugoistočnoj Evropi”, koju sprovodi Mreža Škola političkih studija Jugoistočne Evrope (koja funkcioniše pod okriljem Savjeta Evrope), uz podršku njemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i njemačke Federalne Fondacije za životnu sredinu – DBU.

Dodatnu podršku za održavanje konferencije obezbijedili su Regionalni Savjet za Saradnju (RCC), South East Europe Association iz Minhena, Sekretarijat energetske zajednice (EnC) i Privredna komora Crne Gore. Posebna sesija drugog dana održavanja konferencije biće posvećena sastanku članova Parlamenata sa predstavnicima Energetske Zajednice i Regionalnog Savjeta za saradnju.