Unesite ključnu riječ

Vještim političkim igrama po principu “glasajte vi za naše, a mi za vaše” do kraja se urušavaju ustavne izmjene koje su imale za cilj jačanje nezavisnog pravosuđa. Neprincipijelno ponašanje i biranje kadrova koji imaju dugačku političku pozadinu su ogolili stvarne namjere političkih partija kada je u pitanju nezavisnost pravosuđa. Umjesto da kandidati budu ugledni pravnici- profesionalci, zapravo su nekadašni partijski kadrovi. Na ovaj način i vladajuće i opozicione partije ne pokazuju ni najmanji otklon od prošlih vremena što predstavlja dodatnu zabrinutost nad ionako lošom situacijom.

Političke partije uporno zastupaju interese sopstvenih partijskih pojedinaca umjesto građana, čije bi zapravo interese trebalo da zastupaju.
Upravo ovakav scenario plašio je i veliki broj iskusnih profesionalaca, koji nisu željeli da se njihov rad jeftinim političkim igrama obesmišljava, pa se nisu ni prijavljivali. Zbog toga je broj kandidata već u startu bio manji.

Nadamo se da će na plenarnoj sjednici ipak postojati poslanik koji će ukazati i osuditi ovakvo ponašanje i obesmišljavanje napora da Crna Gora dobije sudsku vlast koja ima dovoljno volje i snage da bude nezavisna.

Ovakvim izborom kandidata za Sudski savjet obesmišljen je i rad Venecijanske komisije koja je uložila maksimalan napor da pomogne Crnoj Gori.
Uslijed ovakvog stanja stvari, ne treba da nas iznenadi ukoliko EU bude tražila od Crne Gore dodatne mehanizme prilikom izbora pojedinaca u sudstvu.

Zoran Vujičić 
Koordinator programa Vladavina prava