Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE UPRAVE POLICIJE I NVO KOALICIJE “UJEDINJENA PODRŠKA ZA ROMSKU INKLUZIJU U CRNOJ GORI”

Ovom prilikom obavještavamo javnost da je 10.05.2018. godine u prostorijama Sektora kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica održan sastanak predstavnika/ca NVO Koalicije “Ujedinjena podrška za romsku inkluziju u Crnoj Gori” i predstavnica Uprave policije.Učešće na sastanku su uzeli: gdin Samir Jaha (NVO Mladi Romi), gdin Milan Radović (Građanska alijansa), gdin Elvis Beriša (NVO Phiren Amenca), gđa Maja Šaćirović (Centar za romske inicijative), gđa Snežana Vujović (Uprava policije) i gđa Snežana Zekić (CB Podgorica).

Povod sastanka je bila prvenstveno problematika učestalog medijskog izvještavanja o djelima kršenja zakona od strane maloljetnika pripadnika romske nacionalne manjine, ali i povećan stepen zloupotrebe narkotika i opojnih sredstava u naselju Konik kao i prosjačenje od strane maloljetnika pripadnika romske i egipćanske nacionalnosti.

Predstavnica Uprave policije gđa Snežana Vujović, viša policijska inspektorka za suzbijanje maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici je saopštila da se na sastancima Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, kojim ona rukovodi razmatra mogućnost izrade smjernica za PR službe institucija o nasilju nad ženama, partnerskom nasilju, ali i izvještavanju o ostalim djelima gdje u javnosti postoji kršenje zakona. Tom prilikom obavijestila je prisutne da je u toku izrada Smjernica za medijsko izvještavanje kada je nasilje u porodici i nad djecom u pitanju u cilju još bolje zaštite njihovog identiteta i integriteta u javnosti. Takođe, obavijestila je prisutne da je MUP koordiniralo izradom Smjernice za postupanje nadležnih institucija u slučajevima prepoznavanja i procesuiranja dječjih brakova i vanbračnih zajednica.

Predstavnici Uprave policije ističu da ne postoji praksa uzimanja podataka o nacionalnoj pripadnosti prilikom sastavljanja zapisnika u slučaju kršenja zakona, te da zapisnici ne sadrže te podatke. Podaci koji se u tim slučajevima prikupljaju su ime i prezime, matični broj i imena roditelja, ali da se tek u slučaju krivične prijave može uzeti i taj podatak ali, kako se navodi, ni to nije praksa u postupanju.

Službenici CB Podgorica imaju svakodnevne sastanke na kojima im se saopštava procedura o davanju informacija u pojedinačnim slučajevima, a svako kršenje pravila i procedura se sankcioniše. Nisu istiniti podaci koje u medijskim člancima možemo pročitati da su informacije o nacionalnoj pripadnosti dobijene od službenika policije i vjeruju da novinari objavljuju takve navode iz nekih drugih neformalnih izvora.

Kako je u toku izmjena Zakona o medijima, može se očekivati intervencija članova NVO Koalicije u dijelu sugerisanja izmjena zakonskih odredbi koje se tiču navođenja nacionalne pripadnosti počinioca krivičnih djela u medijskim izvještajima, sa posebnim osvrtom na maloljetnike i na pripadnike romske i egipćanske nacionalne manjine.

Članovi Koalicije su istakli problem narkomanije kod mladih u izbjegličkom naselju kamp Konik. Na sastanku je predloženo je da se pojačaju mjere i prisustvo policajaca u zajednici i patrole u kampu na Koniku te da se uključe policijski službenici koji će revnosno i pravovremeno djelovati u slučajevima prepoznavanja kršenja zakona u ovom segmentu.

Takođe, predložen je niz mjera u dijelu edukacije stanovništva od strane policijskih službenika i zdravstvenih radnika, te predstavnika civilnog sektora, kako bi se ukazalo na štetnost po zdravlje, ali i na zakonske sankcije u slučajevima zloupotrebe narkotika i stavljanja u promet istih.

Osim narkomanije, tokom sastanka je istaknut i problem dječijeg prosjačenja i mogućnost „oživljavanja“ multidisciplinarnog tima na nivou CB Podgorica, koji je nekada djelovao na suzbijanju ovog fenomena. Izrada smjernica za predstavnike/ce institucija u postupanju sa pripadnicima romske i egipćanske populacije po pitanju prosjačenja bi bio jedan od prioriteta rada ovog tima. Multidisciplinarni tim koji bi se ponovo uspostavio bi na ovim temama radio na osnovu Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020.

Uvođenje kaznenih mjera za osobe koje prosjacima daju novac je jedan od predloga članova NVO Koalicije.

Zajednički stav članova NVO Koalicije i predstavnika Uprave policije je da je neophodno udruženo djelovati kako bi se prvenstveno preventivno djelovalo na smanjenju navedenih pojava, a onda izbjegla kršenja prava počinioca u toku procesa.

Uprava policije – Snežana Vujović
Centar bezbjednosti Podgorica – Snežana Zekić
NVO Mladi Romi – Samir Jaha
Građanska alijansa – Milan Radović
Centar za romske inicijative – Fana Delija
Romska organizacija mladih Phiren Amenca – Elvis Beriša

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

DSC08284
„Mrtvare“ - tragovima stradanja u Srebrenici
1720256686992300
Građanska alijansa: Vjera u pravdu glasnija od ćutanja države
Milan Radovic, Gradjanska alijansa
Suočavanje s prošlošću ne smije biti politička „igranka“ bez prestanka
IMG_8684
Crna Gora - država u kojoj vlada kultura policijskog zlostavljanja
Milena Vujović, Građanska alijansa
Ukrajinac kojem je odobrena privremena zaštita u našoj zemlji, dobio crnogorsku vozačku dozvolu

Pretraga