Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NEOPHODNO UNAPREĐENJE NOVINARSKIH STANDARDA

Građanska alijansa čestita Dan novinara Crne Gore novinarima i medijima. Ovo je prilika da se podsjetimo kakvo je stanje po pitanju položaja novinara, ali i da ukažemo nadležnim institicijama da je potrebno uložiti dodatne napore u kreiranju povoljnog ambijenta za njihov rad.
Napominjemo da je u prethodnoj godini zabilježeno 19 napada na novinare, za koje možemo reći da je policija u njihovom procesuiranju i rasvjetljavanju djelovala agilnije i efikasnije, što se može ocijeniti kao pomak koji se mora pohvaliti. Ipak, broj nerasvijetljenih slučajeva ubistava i ozbiljnijih napada na novinare u prethodnom periodu, kao što je to slučaj sa ubistvom uredinka dnevnih novina Dan, Duška Jovanovića, napada na novinarku Oliveru Lakić i novinara Tufika Softića, nažalost, još uvijek ostaju nerasvijetljena. Rješavanje ovih slučajeva mora i dalje biti jedan od glavnih prioriteta, koji će pokazati ozbiljnost države, kao i ispunjenje njene obaveze obezbjeđivanja slobode medija, tim prije što na navedene slučajeve Evropska komisija kontinuirano ukazuje u svojim izvještajima.

U uslovima kada je uzražena polarizacija medija, različiti su pritisci kojima su novinari izloženi. Oni i dalje rade u nezavidnim ekonomskim uslovima, što neizbježno utiče i na veći vlasnički uticaj na njihovu uređivačku politiku.

Svakako je neophodno i dalje raditi na reformi medijskog zakonodavstva, kojom će se obezbijediti unapređenje standarda, te profesionalizcija medija. Pored izmjene medijskih zakona, takođe neophodno raditi na unapređenju svijesti i znanja građana po pitanju prava i odgovornosti novinara i medija, kako bi se i na taj način uticalo na poboljšanju bezbjednosti novinara. Uz to, zabrinjavajuće je da su mediji sve više spremni na širenje lažnih vijesti, te ovim putem ukazujemo da je neophodno pratiti profesionalne i etičke standarde novinarstva.

Za unapređenje medijske scene Crne Gore postoji puno prostora, a različite organizacije, posebno organizacije civilnog društva, su jasno identifikovale i kontinuirano ukazaju na probleme koje je potrebno riještiti, ali i način za njihovo rješavanje. Zato je na nadležnima da uzmu u obzir sve prijedloge i uz pomoć relevantnih aktera stvore kvalitetan ambijent za rad novinara.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

logo GA-za fb
Očekivane ocjene Stejt Departmenta
1713702831812933
Jačanje političkih kapaciteta žena: Put ka rodnoj ravnopravnosti u crnogorskim lokalnim zajednicama
DSC08190-1
Četvrt vijeka bez kazne za zločin u Kaluđerskom lazu
DSC01374
Uspješno implementirani projekti u oblasti ljudskih prava uz podršku Građanske alijanse
0-02-05-aa04711af8a4c0e75112e120ef9c3e4d223c160ec079869507c9b59a416dd5c6_af527d656e5fceed
Kulturna posjeta ulcinjskih učenika Pljevljima i Kulturno veče o toleranciji

Pretraga