Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

NEOPHODNO UNAPREĐENJE NOVINARSKIH STANDARDA

Građanska alijansa čestita Dan novinara Crne Gore novinarima i medijima. Ovo je prilika da se podsjetimo kakvo je stanje po pitanju položaja novinara, ali i da ukažemo nadležnim institicijama da je potrebno uložiti dodatne napore u kreiranju povoljnog ambijenta za njihov rad.
Napominjemo da je u prethodnoj godini zabilježeno 19 napada na novinare, za koje možemo reći da je policija u njihovom procesuiranju i rasvjetljavanju djelovala agilnije i efikasnije, što se može ocijeniti kao pomak koji se mora pohvaliti. Ipak, broj nerasvijetljenih slučajeva ubistava i ozbiljnijih napada na novinare u prethodnom periodu, kao što je to slučaj sa ubistvom uredinka dnevnih novina Dan, Duška Jovanovića, napada na novinarku Oliveru Lakić i novinara Tufika Softića, nažalost, još uvijek ostaju nerasvijetljena. Rješavanje ovih slučajeva mora i dalje biti jedan od glavnih prioriteta, koji će pokazati ozbiljnost države, kao i ispunjenje njene obaveze obezbjeđivanja slobode medija, tim prije što na navedene slučajeve Evropska komisija kontinuirano ukazuje u svojim izvještajima.

U uslovima kada je uzražena polarizacija medija, različiti su pritisci kojima su novinari izloženi. Oni i dalje rade u nezavidnim ekonomskim uslovima, što neizbježno utiče i na veći vlasnički uticaj na njihovu uređivačku politiku.

Svakako je neophodno i dalje raditi na reformi medijskog zakonodavstva, kojom će se obezbijediti unapređenje standarda, te profesionalizcija medija. Pored izmjene medijskih zakona, takođe neophodno raditi na unapređenju svijesti i znanja građana po pitanju prava i odgovornosti novinara i medija, kako bi se i na taj način uticalo na poboljšanju bezbjednosti novinara. Uz to, zabrinjavajuće je da su mediji sve više spremni na širenje lažnih vijesti, te ovim putem ukazujemo da je neophodno pratiti profesionalne i etičke standarde novinarstva.

Za unapređenje medijske scene Crne Gore postoji puno prostora, a različite organizacije, posebno organizacije civilnog društva, su jasno identifikovale i kontinuirano ukazaju na probleme koje je potrebno riještiti, ali i način za njihovo rješavanje. Zato je na nadležnima da uzmu u obzir sve prijedloge i uz pomoć relevantnih aktera stvore kvalitetan ambijent za rad novinara.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

viber_image_2024-02-28_14-54-33-035
Novinarski životni vijek u sjenci rizika
Cover
Završeno predavanje studentima o suđenju u razumnom roku
gamn
Dvije godine rata u Ukrajini
Zajedno do zaposlenja
Konkurs za poslodavce. ZAJEDNO ZA ZAPOSLENJE: OBUKE I PARTNERSTVA
gamn
Nasilje među mladima i maloljetnicima problem za koji se mora donijeti dugoročno rješenje

Pretraga