Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

APEL PREMIJERU DUŠKU MARKOVIĆU ZA INTEZIVIRANJE EVROPSKIH INTEGRACIJA

Stoga, iz društvenog konsenzusa u kom su evropske integracije bile prioritet, ovaj apel Vam šaljemo u vrijeme kada je proces pridruživanja usporen iz više razloga: izbornih procesa u državi, nepostojanja političkog dijaloga i obezglavljene pregovaračke strukture. Sve ovo dešava se u trenutku kada i predsjednik Evropske komisije, gospodin Junker jasno ukazuje na činjenicu da nijesmo lideri u EU integracijama u regionu.

Kada je izvjesno da nećemo biti članica EU prije 2025. godine, kada je Vlada priznala početničku grešku u tumačenju zakona koja nije bila “rezultat namjere” već reklo bi se diletantskog odnosa prema propisima, i tako ostala bez ministra evropskih poslova i glavnog pregovarača, Aleksandra Andrije Pejovića, za koga je Agencija za sprječavanje korupcije dala mišljenje da je bio u konfliktu interesa, upućujemo Vam apel sa zahtjevom da što prije predložite glavnog pregovarača i donesete odluku o budućoj strukturi i kadrovskim rješenjima koji će voditi pregovarački proces. Nadamo se da ćete na to mjesto postaviti dokazanog stručnjaka, politički neostrašćenog profesionalca koji će biti sposoban da odmah nastavi pristupni proces i okupi tim kredibilnih ljudi.

Ovo je posebno važno jer Crna Gora, ne samo što je izgubila lidersku poziciju, nego je opterećuju i konstantne opomene iz EU porodice o neophodnosti očuvanja medija od političkog uticaja, konkretnih rezultata na polju vladavine prava, depolitizacije javnih službi i optimizacije državne administracije. Međutim, poruke EU u nedavno usvojenoj Strategiji proširenja za zemlje Zapadnog Balkana mnogo su oštrije i stoga je ovaj apel zadržao isti fon: ubrzajte procese, konsolidujte snage i radite na pročišćenju i proširenju puta ka EU, snažno se oslanjajući na sve društvene aktere, a pogotovo civilni sektor.

Uporedo sa ovim procesom inteziviranja pregovaračkog procesa, podjednako važno je raditi na snižavanju tenzija i stvaranju uslova za povratak cijele opozicije u Skupštinu. Kao osoba sa najvećom odgovornošću i uticajem, upravo od Vas imamo najveća očekivanja, da osim poziva na dijalog, učinite i konkretne poteze, poput reakcije na zloupotrebe na koje ukazuje opozicija i slične poteze koje bi drugoj strani pokazale iskrenost Vaših poziva na dijalog.

Jedino u tim uslovima ćemo narednih godinu i po moći da se posvetimo konkretnim rezultatima u oblasti vladavine prava i ljudskih prava, i u konačnom zatvaranje poglavlja 23 i 24. Jedino na taj način možemo i očekivati uspješno okončanje procesa tranzicije društva u demokratsko.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga