Enter your keyword

Iako pomenuti izvještaj pokazuje do sada najmračniju medijsku mapu svijeta, našoj državi jedino Makedonija gleda u leđa. Razlozi su opravdani.

U obrazloženju situacije navodi se da novinari u Crnoj Gori moraju da cenzurišu svoj rad su često meta nasilnih verbalnih i fizičkih napada, dok se počinioci sistematski nekažnjavaju. Jedan od razloga za zečelje, kada su u pitanju zemlje Balkana, jesu i dešavanja na dan parlamentarnih izbora 2016, kada su blokirane aplikacije kao šro su WhatsApp i Viber. Reporteri bez granica još smatraju da su crnogorski mediji podložni političkim i ekonomskim pritiskom, te da se novinari koji istražuju korupciju Vlade često optužuju da pokušavaju da naškode zajednici. I hapšenje novinara Jova Martinovića doprinijelo je lošoj situaciji u Crnoj Gori kada su u pitanju medijske slobode.

Sve analize i reakcije GA potvrđuju neslavnu poziciju ali je simptomatično i osvrnuti se i na atmosferu koju ponekad i sami mediji kreiraju. Naš monitoring tokom izborne kampanje je pokazao da su se mediji vrlo jasno stavili na stranu određenih političkih partija i koalicija i time ugrozili objektivno informisanje javnosti što je, zapravo, svrha njihovog postojanja. U analizi se zaključuje da su mediji pokazali neprofesionalnost nudeći ograničene i politički obojene informacije o izbornom procesu.

Vladajuće elite nijesu kreirale sistem zaštite za poslenike javne riječi ali su itekako doprinijeli atmosferi nekažnjivosti svih koji ugrožavaju bezbijednost novinara. Kada tome dodamo nepoštovanje Kodeksa, tabloidizaciju štampanih i sve više elektronskih medija, uporno koćenje izmjena Zakona o medijima te nepostojanje istinske samoregulacije, dobijamo sivu sliku za koju je odgovorna vlast ali i inertnost medija.

Građanska alijansa će se u narednom periodu fokusirati na uvođenje reda u reonu elektronskih medija preko svojih predstavnika u AEM i Savjetu RTCG i apsolutnom poštovanju standarda struke, pravilnika i zakona kako bi građani mogli da u potpunosti koriste prednosti regulisanog tržišta.

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa
35mmproduction@gmail.com
+382 67 788 118