Unesite ključnu riječ

DR VEDRAN DŽIHIĆ NOVI JE ČLAN SAVJETA GRAĐANSKE ALIJANSE

DR VEDRAN DŽIHIĆ NOVI JE ČLAN SAVJETA GRAĐANSKE ALIJANSE

Dr Vedran Džihić je profesor asistent na Fakultetu Političkih nauka Univerziteta u Beču, kao i ko-direktor Centra za napredne studije – CAS. Takođe je i nerezidentni viši saradnik na Center for Transatlantic Relation, School of Advanced International Studies Džon Hopkins Univerziteta u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Viši je stručni savjetnik na OIIP – Austrian Institute for International Affairs, kao i predavač na postdiplomskim master studijama „Balkan-Studies” i „Bečki master ljudskih prava” u Beču.

Vedran Džihić je rođen 1976. godine u Prijedoru. Pohađao je Gimnaziju u Prijedoru do 1992. godine, te potom AHS Gymnasium Kurzwiese u austrijskom gradu Eisenstadtu 1995. godine. Na Univerzitetu u Beču je diplomirao i magistrirao političke nauke, komunikološke nauke i istoriju 1999. godine. Na istom univerzitetu je i 2008. godine odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom „Ethnonationalism revisited: ethno-politics and ethnic statehood in Bosnia and Herzegovina”. Mentori su mu bili Rainer Bauböck (European Institute, Florence), Helmut Kramer (University of Vienna) i Dieter Segert (University of Vienna).

Bavi se novinarstvom i uredništvom, javnim radom, upravljanjem projektima. Iniciirao je, pripremao i vodio konferencije i radionice u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Belgiji, na Kosovu, u SAD-u, Kini.

Dr Džihić objavio je četiri monografije/knjige, od kojih je „Kosovo-Bilanz” prevedena na kineski jezik i nagrađena prestižnom nagradom Bruno Kreisy. Do sada je uredio i izdao trinaest knjiga. Objavio je mnogobrojne naučno-istraživačke radove u stručnim knjigama i časopisima na engleskom, njemačkom te bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Redovno je učestovao na konferencijama i oglašavao se u štampanim i elektronskim medijima u Austriji, Njemačkoj, SAD-u, Britaniji, BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Španiji, Italiji, Francuskoj, Japanu.

Dr Vedran Džihić govori bosanski, hrvatski, srpski, njemački, engleski i ruski jezik.