Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

DR VEDRAN DŽIHIĆ NOVI JE ČLAN SAVJETA GRAĐANSKE ALIJANSE

Vedran-Dzihic

Dr Vedran Džihić je profesor asistent na Fakultetu Političkih nauka Univerziteta u Beču, kao i ko-direktor Centra za napredne studije – CAS. Takođe je i nerezidentni viši saradnik na Center for Transatlantic Relation, School of Advanced International Studies Džon Hopkins Univerziteta u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Viši je stručni savjetnik na OIIP – Austrian Institute for International Affairs, kao i predavač na postdiplomskim master studijama „Balkan-Studies” i „Bečki master ljudskih prava” u Beču.

Vedran Džihić je rođen 1976. godine u Prijedoru. Pohađao je Gimnaziju u Prijedoru do 1992. godine, te potom AHS Gymnasium Kurzwiese u austrijskom gradu Eisenstadtu 1995. godine. Na Univerzitetu u Beču je diplomirao i magistrirao političke nauke, komunikološke nauke i istoriju 1999. godine. Na istom univerzitetu je i 2008. godine odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom „Ethnonationalism revisited: ethno-politics and ethnic statehood in Bosnia and Herzegovina”. Mentori su mu bili Rainer Bauböck (European Institute, Florence), Helmut Kramer (University of Vienna) i Dieter Segert (University of Vienna).

Bavi se novinarstvom i uredništvom, javnim radom, upravljanjem projektima. Iniciirao je, pripremao i vodio konferencije i radionice u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Belgiji, na Kosovu, u SAD-u, Kini.

Dr Džihić objavio je četiri monografije/knjige, od kojih je „Kosovo-Bilanz” prevedena na kineski jezik i nagrađena prestižnom nagradom Bruno Kreisy. Do sada je uredio i izdao trinaest knjiga. Objavio je mnogobrojne naučno-istraživačke radove u stručnim knjigama i časopisima na engleskom, njemačkom te bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Redovno je učestovao na konferencijama i oglašavao se u štampanim i elektronskim medijima u Austriji, Njemačkoj, SAD-u, Britaniji, BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Španiji, Italiji, Francuskoj, Japanu.

Dr Vedran Džihić govori bosanski, hrvatski, srpski, njemački, engleski i ruski jezik.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga