Unesite ključnu riječ

Fokus je razmjena iskustava u regionu i Evropi sa ciljem da se članovima Komisije pruži prilika da uče o najboljim praksama u regionu i EU. Na seminaru će izlagati gdin Frank La Rue, doskorašnji specijalni izvjestioc za slobodu mišljenja i izražavanja UN, Lawrence Kilman generalni sekretar globalnog udruženja novina i novinskih izdavača WAN-IFRA (Francuska) koje broji više od 18.000 novina, 15.000 internetskih stranica i više od 3.000 medijskih kuća iz 120 zemalja, Veran Matić, predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara (Srbija), kao i gđa Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka HRA.

Neke od tema koje ćemo čuti na seminaru su: „Uloga medija u demokratiji, pluralizam i profesionalnost”; Ugrožene slobode: Napadi na medije, od finansijskog pritiska do Charlie Hebdo,; „Ograničenja i mogućnosti Komisije – iskustvo iz Srbije”. Na seminaru ćemo premijerno predstaviti i novi sajt Komisije koji će omogućiti građanima da prijave nasilje nad novinarima, prate rad Komisije kao i da kontaktiraju Komisiju.

Seminar će se održati od 6. do 8. marta u Budvi (hotel Queen of Montenegro), a u prilogu vam šaljemo agendu.

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju i uzmu učešća na ovom događaju od velike važnosti za novinarsku profesiju. Na seminaru će učesnici imati jedinstvenu priliku da čuju eminentne stručnjake iz oblasti medija. Na ovaj način želimo da osnažimo kapacitete Komisije za dalji rad i ujedno ohrabrimo Državu da uradi više po ovom pitanju.

Građanska alijansa u partnerstvu sa Komisijom za praćenje istraga o napadima na novinare sprovodi projekat “Ugroženo novinarstvo: Reaguj!”. Projekat relizujemo uz podršku iz MATRA programa Ambasade Kraljevine Holandije. Cilj projekta je podizanje medijskih sloboda kroz informisanje i jačanje kapaciteta Komisije i mobilizaciju građana i medija da učestvuju u realizaciji kampanje “Ugroženo novinarstvo: Reaguj”. Ovim projektom smo zajednički dogovorili rješavanje pitanja uticaja rada Komisije i efikasnosti u postizanju maksimalnog učinka u promjeni atmosfere nekažnjivosti kroz širi angažman javnosti u izvještavanju o pritiscima na novinare i medije.