Enter your keyword

Smatramo da su službenici policije na ovakav način pomogli da okupljanje uspije i ima miran i demokratski karakter.

Pozdravljamo i jasne poruke organizatora za mirni protest. Pozivamo organizatora da ubuduće uključi dovoljan broj redara koji će pomoći policiji na identifikovanju, isključivanju i procesuiranju svih koji na nasilan način ispoljavaju protest. Apelujemo na sve da u borbi za svoje stavove i ciljeve koriste dijalog i nenasilne metode.

S druge strane, osuđujemo napade na policijske službenike, kao i kamenovanje prostorija TV Pink i Demokratske partije socijalista. Zahtijevamo od nadležnih da učine maksimum kako bi pojedince koji su počinili ova nedjela identifikovali i procesuirali. Informaciju o postupcima protiv svih onih koji su postupili suprotno od zakona još uvijek čekamo.

Napominjemo i to da su istraživači GA pratili na terenu i sinoćnji protest i postupanje policijskih službenika. Zahvaljujemo se Upravi policije na saradnji i odobrenju za monitoring CB Podgorica.

Još jednom pozivamo Upravu policije da utvrdi koji su službenici prethodnih dana prekoračili ovlašćenja, da pokrenu postupke protiv njih i da bude otvorena za komunikaciju sa organizatorima i međunarodnom zajednicom tim povodom. Svi oni koji budu opstruirali istragu i sakrivali kolege, trebalo bi da budu procesuirani i da odgovaraju.

S poštovanjem,

Milan Radović
Koordinator programa ljudskih prava

Zoran Vujičić
Koordinator programa vladavine prava