Enter your keyword

Građanska alijansa pozdravlja osnivanje Ženskog kluba u Skupštini Glavnog grada Podgorice. Raduje nas činjenica da su odbornice u Glavnom gradu prepoznale značaj ovakvog vida udruživanja žena na lokalnom nivou, koji će sigurno doprinijeti unapređenju njihovog položaja i snažnijem uticaju na društvene procese.
Aktivnost osnivanja lokalnih ženskih odborničkih klubova u Crnoj Gori je započeta još prije nekoliko mjeseci u okviru projekta Građanske alijanse pod nazivom “Platforma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti” uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. U tom pravcu, pomenuti ženski klubovi su osnovani u skupštinama opština Bijelo Polje i Ulcinj. Osnivanjem ženskog odborničkog kluba u Glavnom gradu, formiran je i treći ženski klub u posljednjih šest mjeseci, što bilježimo kao značajan korak ka stvaranju inkluzivnog i pravednog društva za sve građanke i građane Glavnog grada.

Projekat “Platforma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti” ima za cilj jačanje političkog angažmana žena i promovisanje njihovog aktivnog učešća u političkom i javnom životu Crne Gore. Formiranjem ženskih klubova u skupštinama opština, odbornice imaju priliku da razmijene iskustva i znanja i zajedno rade na iznalaženju konkretnih rješenja za poboljšanje položaja žena u društvu.

Pozivamo odbornice svih lokalnih parlamenata u Crnoj Gori da slijede primjere odbornica iz Bijelog Polja, Ulcinja i Podgorice, te da započnu procedure formiranja ženskih odborničkih klubova. Građanska alijansa je spremna da podrži ovakve i slične inicijative, uz očekivanje da će uslijediti i formiranje mreže odbornica koja će biti prva platforma i resurs za pružanje podrške odbornicama u radu, kao i platforme o saradnji sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore.

Pavle Ćupić, koordinator programa GA