Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

HITNO ZAŠTITITI ZVIŽDAČE

Međutim, danas je poseban dan u istorijatu odbrane radničkih i ljudskih prava u Crnoj Gori, jer je nakon 18 mjeseci prekinut radni odnos sa menadžerkom u hotelu Ramada, koja tvrdi da je neprodužavanje ugovora rezultat njenih aktivnosti kao zviždača.

Naime, ona je bila ključan faktor u plasiranju porazne činjenice koju je obznanio poslanik Bojanić – skup Socijaldemokrata u hotelu Ramada je platila Direkcija za željeznice Crne Gore, organ Ministarstva saobraćaja i pomorstva, čiji je resorni ministar upravo Ivan Brajović, predsjednik SD.

Dokazi, potvrdila je menadžerka, a prenio poslanik Bojanić – su vrlo jasni i direktno dokazuju visoku korupciju.

Umjesto da se svi državni organi – tužilaštvo, Agencija za antikorupciju i na kraju Vlada, oglase, ograde, ispitaju i sankcionišu ovaj čin za koji je odgovoran ministar u Vladi, sve što smo dobili je – otkaz ili politički korektnim jezikom rečeno – neprodužavanje saradnje sa osobom koja je sa otkrivanjem ovih informacija herojski zadužila crnogorsko društvo.

Nije ovo prvi put da se sistem obračunava sa zviždačima a institucije ne rade ništa da zaštite i ohrabre pojedince koji u doba opšteg straha i ćutanja vuku kolosalne poteze ka idealu demokratije. Međutim, sada moramo reagovati glasno i stati u odbranu onih koji štite demokratiju u izvornom obliku kojima je ugrožena egzistencija i svako moguće pravo.

Zato, Građanska alijansa poziva civilni i privatni sektor na bojkot hotela Ramada, odnosno potpuni prestanak zakupa prostorija i sprovođenja bilo kakvih aktivnosti u ovom hotelu, bojkot Ministarstva saobraćaja, te ministra lično, odnosno praćenja svih aktivnosti pomenutih i prekida bilo kakve saradnje – sve dok se situacija koju je izazvala aktivnost već sada bivše radnice Ramade, ne riješi i neko odgovara ukoliko se dokaže da su dokumenti vjerodostojni.

Pozivamo i medije da insistiraju na tome da Ministarstvo, Socijaldemokrate i Bojanić lično, odgovore na pitanja da li se osjećaju odgovornima za nastalu situaciju i da li su učestvovali u ovim rabotama, a ako nijesu da opovrgnu dokaze koji su izneseni.

Ako sada ne stanemo iza ovog hrabrog čina i pružimo podršku naprasno “suvišnoj” radnici, rizikujemo da će svaki naredni pokušaj zastrašivanja i odmazde žviždačima proći nekažnjeno.

Rizikujemo i da pošaljemo lošu poruku – da nijesmo spremni da branimo osnovne principe demokratije – da moćni odgovaraju svima a građani učestvuju u demokratskim procesima, pogotovo u prijavi korupcije.

Posebno pozivamo Specijalno državno tužilaštvo da po hitnom postupku uzme ovaj slučaj u obzir i pokaže zbog čega ima visoko povjerenje GA i civilnog sektora.

S poštovanjem,

Darko Ivanović
Generalni sekretar Građanske alijanse

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Reforma sudstva
Izvještaj Sudskog savjeta jasan indikator za neophodnost reformi

Pretraga