Enter your keyword

Građanska alijansa šalje apel svim medijskim kućama u Crnoj Gori, njihovim uredništvima i novinarima, da u ovim izazovnim vremenima koji se upravo odvijaju na tlu Evrope, učine dodatne napore kako bi se građanima omogućio blagovremen pristup preciznim, tačnim i provjerenim informacijama.

Duboko svjesni značaja brzog protoka informacija u savremenom dobu, od ključnog značaja je da one budu pouzdane i istinite. Od posebne je važnosti ovaj princip primijeniti sada prilikom izvještavanja o dešavanjima u ratom zahvaćenoj Ukrajini, kad se svakodnevno plasiraju lažne vijesti koje mogu dovesti do povećanog stepena tenzija. Zato je neophodno voditi se visokim profesionalnim i etičkim standardima u izvještavanju, jer prenošenje netačnih, nekredibilnih i neprovjerenih vijesti može imati izuzetne štetne posljedice.

Rat u Ukrajini još jednom je pokazao da je u turbulentim i konfliktnim situacijama najteže dobiti preciznu informaciju. Jasno je da je u takvom ambijentu i medijima teže doći do objektivnih informacija. Međutim, sada više nego ikad moraju pribjeći analizi i kontroli svake upitne informacije prije nego li je objelodane javnosti, jer se upravo njihova dužnost i ogleda u neutralizaciji lažnih vijesti, neistina i teorija zavjere.

Sijaset je fotografija, video snimaka koji se odavno nalaze na online sferi i koji su sad iznova objavljivani kako bi se stvorila lažna slika o dešavanjima u Ukrajini. Autori takvih vijesti dovode čitaoce u zabludu, koji te informacije prihvataju kao istinu. Ratnohuškačka retorika, kojoj određeni mediji pribjegavaju, kao takva može imati višestruke štetne posljedice. Jedna od takvih je da društvene mreže postaju mjesta verbalnih konflikata.

Jasno je da se u 21. vijeku rat, osim ratnim naoružanjem, vodi i propagandom i dezinformacijama, što je tendencija kojoj mediji moraju stati na put i na taj način pružiti javnosti isključivo istinite i objektivne informacije.