Enter your keyword

Danas je pred Osnovnim sudom u Podgorici nastavljeno suđenje petorici policijskih inspektora optuženih za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića. Na početku suđenja saslušana su dva svjedoka koji su spornog dana vršili poligrafsko ispitivanje, kao i sudski vještak medicinske struke. Tokom postupka, punomoćnik oštećenog kao i tužiteljka su tražili izvođenje dodatnih dokaza, o kojim će se sudija naknadno izjasniti, dok se zastupnik okrivljenih protivio izvođenju novih dokaza – izuzev jednog, smatrajući da je to bespotrebno odugovlačenje postupka.

Oštećeni Marko Boljević danas nije prisustvovao održanom ročištu, a suđenje je pratio njegov otac Goran Boljević, koji je na prethodnom suđenju saslušan u svojstvu svjedoka.

Ocjenjujemo pozitivnim to što je nastavak suđenja zakazan već za 07. jul. Vrlo je važno da se sudski procesi koji se odnose na slučajeve ozbiljnih kršenja ljudskih prava bespotrebno ne odugovlače, da budu efikasni, te da se na taj način pokaže jasna spremnost države da se slični slučajevi neće tolerisati, čime se podstiče odgovornost i sprečava buduća zloupotreba policijskih ovlašćenja.

Građanska alijansa će nastaviti aktivno da prati ovo i druga suđenja za slučajeve torture, u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.