Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

ODRŽANA KONFERENCIJA „PRINCIPI MEDIJSKE ETIKE U MEDIJIMA I JAVNOSTI“ U ORGANIZACIJI GRAĐANSKE ALIJANSE

Konferencija „Principi medijske etike u medijima i javnosti“ održana je 5. jula 2019. godine u hotelu „Podgorica“, u organizaciji NF Građanska alijansa, a u saradnji sa ND „Vijesti“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Konferencija je bila dio projekta „Profesionalno, etički i pouzdano” koji je podržala Delegacija EU u Crnoj Gori a koji realizuju ND „Vijesti“ kao nosilac i Građanska alijansa kao partner na projektu.

Konferenciju su otvorili potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, izbršna direktorka ND „Vijesti“Marjana Kadić Bojanić i programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

Na panelu I, koji se tematski bavio principima medijske etike u crnogorskim medijima, govorili su menadžer medijskog programa OEBS-a Danijel Blank, urednica I programa Nacionalnog javnog servisa RTCG Aleksandra Pavićević, izvršni direktor agencije MINA Jaša Jovićević i glavni urednik ND „Vijesti“ Srdan Kosović, nakon čega je uslijedila diskusija.

Na panelu II koordinatorka medijskog programa u Građanskoj alijansi Tanja Pavićević predstavila je rezultate desetomjesečnog monitoringa izvještavanja o EU u crnogorskim štampanim medijima, koje je komentarisala članica Izvršnog odbora NVO Centra za demokratsku tranziciju Milica Bogdanović, praveći komparaciju, a s obzirom na činjenicu da je NVO iz koje dolazi tokom prošle godine radila monitoring na istu temu, te da su došli do istih rezultata.

Na Konferenciju „Principi medijske etike u medijima i javnosti“ došlo je 41 učesnik, iz sfere medija, državne uprave, civilnog sektora i uopšte, javnog života Crne Gore.

Na kraju Konferencije, nakon rasprave o stanju u medijima, usvojena je Deklaracija o etičnosti i evropskim vrijednostima u medijima, pri čemu su se učesnici izjasnili da će ostati posvećeni principima Etičkog kodeksa Crne Gore, i obavezali „da će raditi na dodatnom osnaživanju novinarskog impulsa da se kao neprikosnovena poštuje istina i trajno traga za njom, imajući uvijek u vidu princip prava javnosti da zna i ljudsku potrebu za pravičnošću i humanošću, a sve u opštem, javnom interesu“.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga