Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

ODRŽANA REGIONALNA STUDIJSKA POSJETA ROŽAJAMA NA TEMU “SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU U CRNOJ GORI”

studijska-posjeta-rozaje

Ova posjeta relizovana je u saradnji sa opštinom Rožaje a uz podršku Evropske komisije u sklopu regionalnog projekta “Regionalni programi razmjene” koji sprovodi Inicijativa mladih za ljudska prava Crne Gore (članica I osnivač Građanske alijanse) u saradnji sa pet kancelarija Mreže Inicijative mladih za ljudska prava (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Srbija i Crna Gora).

Program je otvoren u Centru za kulturu Rožaje, a učesnici ovog programa- njih 25 iz regiona, su tokom ova tri dana imali priliku da kroz interaktivan program saznaju više o ratnim zločinima koji su se dogodili na teritoriji Crne Gore, kao i sa procesu suočavanja sa prošlošću odnosno tretiranja ovih zločina kroz institucije od trenutka kada su se dogodili pa do dan danas. Poseban fokus bio je na poslednjem ratnom zločinu koji se dogodio na teritoriji Crne Gore – u Kaluđerskom lazu, gdje su učesnici imali priliku da na licu mjesta diskutuju na ovu temu sa tadašnjim načelnikom područne jedinice Uprave policije Rožaje gdinom Šemsom Dedeićem kao i novinarom istraživačem gdinom Seadom Sadikovićem ali i lokalnim stanovništvom koji su svjedočili ovom događaju.

Kroz realizaciju ove aktivnosti, Mreža Inicijative mladih za ljudska prava je željela da da doprinos i procesu uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih, čije se uspostavljanje očekuje 04. jula na Samitu o Zapadnom Balkanu u Parizu, pa su učesnici kroz predavanja posebno imali priliku da se upoznaju sa procesom uspostavljanja ove Regionalne kancelarije koju će osnovati šest država regiona.

Ova aktivnost imala je za cilj da doprinese i međusobnom upoznavanju učesnika koji dolaze iz različitih država Zapadnog Balkana pa su organizovane posjete muzeju Ganića kula kao i fudbalski meč sa lokalnim omladinskim organizacijama.

U prilogu Vam dostavljamo fotografije.

S poštovanjem,

Edin Koljenović
Koordinator programa dobrog upravljanja GA

studijska-posjeta-rozaje2studijska-posjeta-rozaje3

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga