Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

POSLOVI ZA FUNKCIONERE DPS-A I NJIHOVE PRIJATELJE

dan,29.01.2018-kronizam

Podgoričko preduzeće Vodovod i kanalizacija (VIK), između lokalnih izbora u maju 2014. i izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore održanih u oktobru 2016. godine zaposlilo je najmanje 102 osobe.

Odluku o zaposlenju tolikog broja novih radnika donio je čelnik tog preduzeća Vladan Vučelić, koji je ujedno i predsjednik gradskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) . Vučelić je u decembru 2010. godine izabran na mjesto direktora firme VIK Podgorica, a tu funkciju obavlja i danas.

Međutim, on nije jedini iz DPS-a u upravljačkim organima te gradske firme. U odboru direktora VIK Podgorica je i Olivera Živković, koja je ujedno članica opštinskog odbora DPS-a, ali i Tahir Drešević, koji je takođe član gradskog odbora DPS-a.

Izvori Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – Lupa navode da je VIK Podgorica firma u kojoj godinama zaposlenje nalaze osobe iz vladajućih partija, ali i njihovi članovi porodica i prijatelji. Iz VIK Podgorica nijesu odgovarali na pitanja poslata 21. novembra ove godine – da li u toj firmi ima političkih zapošljavanja i koliko danas imaju zaposlenih. Ni Vladan Vučelić u telefonskom razgovoru sa novinarom Lupe nije želio da komentariše pitanje oko političkog zapošljavanja. Prema nezvaničnim informacijama, u VIK Podgorica danas radi oko 550 osoba.

U ranijim izvještajima o radu te firme piše da je 31. decembra 2013. godine u VIK Podgorica bio 391 zaposleni. Dvije godine kasnije, tačnije 31. oktobra 2015. godine evidentirana su 522 zaposlena, odnosno u vremenskom period od godinu i 10 mjeseci posao u toj firmi je dobila čak 131 osoba.

Lupa nije mogla da dobije tačne podatke o tome koliko zaposlenih danas ima preduzeće VIK Podgorica, jer u dostupnim javnim izvorima nema tih podataka.

Sa druge strane, došli smo do podataka da još nekoliko članova DPS-a prima platu u VIK Podgorica, a da nijesu na čelnim pozicijama u toj opštinskoj firmi. Radi se o Vaski Vukosavljević i Maji Perić, iz redova Demokratske partije socijalista. Tu su još i Amir Đoković i Ćazim Duković iz Opštinskog odbora DPS-a u Tuzima…

Pored direktnih zaposlenja članova DPS-a, tu su i zaposlenja članova porodica simpatizera vladajuće stranke i njihovih prijatelja. Prema tvrdnjama našeg izvora, Vučelić je prva osoba preko koje se realizuje partijsko zapošljavanje i to se obično radi na osnovu preporuka i poznanstva.

Brojka od oko 550 zaposlenih je nerealno visoka, što je i posljedica zapošljavanja po partijskoj osnovi, smatra član Predsjedništva Građanskog pokreta URA Luka Rakčević.

Tokom 2000. godine preduzeće VIK je izdvajalo svega 1.500.000 eura za zarade svojih zaposlenih na godišnjem nivou, dok danas ti troškovi iznose skoro šest miliona eura. Troškovi su se uvećali četiri puta, a u tom istom periodu cijena vode je povećana za skoro pet puta – rekao je ranije Rakčević.

Kad se uporede podaci grada Splita u susjednoj Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije – kojoj stremi Crna Gora, i Podgorice vide se takođe odstupanja u broju zaposlenih u gradskim vodovodima.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. Godine, Split je imao 178.192 stanovnika. Iste te godine Podgorica je prema popisu imala 150.977 stanovnika. U Podgorici danas živi oko 187.000 stanovnika, sa druge strane nema podataka koliko danas stanovnika živi u Splitu, ali pretpostavlja se da je cifra neznatno manja u odnosu na 2011. godinu.

U 2013. preduzeće Vodovod i KanaIizacija (VIK) Split imalo je 449 radnika (broj za koji mediji u Hrvatskoj navode da je nerealno visok). Iste te godine firma VIK Podgorica imala je 391 radnika. Dvije godine kasnije broj zaposlenih se drastično mijenja u korist kompanije iz Podgorice. U 2015. godini VIK Split imao je 456 zaposlenih, dok je sa druge strane istoimeno preduzeće u Podgorici zapošljavalo čak 522 radnika.

Boks: Raste broj zaposlenih u „Čistoći”

Izvršna direktorka gradskog preduzeća „Čistoća” – Podgorica Daca Popović saopštila je da prilikom zapošljavanja političko opredjeljenje nema nikakav uticaj na izbor kandidata u toj firmi.

– Svako slobodno radno mjesto se oglašava preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), a oglas sadrži uslove propisane Zakonom i Pravilnikom o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta društva, što znači da prilikom zapošljavanja političko opredjeljenje nema nikakav uticaj na odabir kandidata – kazala je za Lupu Popović.

Prema zvaničnim podacima u firmi „Čistoća” od decembra 2013. do decembra 2016. godine broj zaposlenih se uvćao za svega 15 radnika, što je kada to uporedimo sa „Vodovodom i kanalizacijom” neznatno uvećanje.

Na pitanje da li u gradskom preduzeću „Zelenilo” ima političkog zapošljavanja, koje je novinar Lupe proslijedio 21. novembra ove godine, nije stigao odgovor, uz obrazloženje da nije adekvatno proslijeđeno, odnosno po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. To je u telefonskom razgovoru saopštila službenica tog preduzeća, koja je kazala da direktorica Radmila Vujošević ne želi da odgovori na pitanja koja nisu poslata po zahtjevu za slobodni pristup informacijama.

I Vujošević je članica gradskog Odbora DPS-a, a ujedno je i izvršna direktorka firme “Zelenilo”. Osim nje u toj firmi su u odboru direktora Mirza Pepić, takođe član gradskog odbora vladajuće partije i Ratko Vujačić, član odbora DPS-a Gradske opštine Golubovci.

U dostupnim izvještajima o radu „Zelenila” može se vidjeti da je od 2014. do 2016. godine u toj firmi zapošljeno svega pet osoba.

Stanko Radulović i Vladimir Otašević

Sadržaj je isključivo odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stavove donatora i NVO “35mm”.

Tekstovi su nastali u okviru projekta „Fairness and not bias – Eradicate cronyism!” (Pravednost a ne pristrasnost – iskorijenimo kronizam!) koji se realizuje se u okviru projekta “Accountability, Technology and Institutional Openness Network in South East Europe – ACTION SEE”.

kronizam-zaglavlje

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga